A hét műtárgya - Moebius: Mágikus jövő

Moebius: Mágikus jövő

Jean Giraud (1983-2012) alias Moebius  a francia képregényrajzolás egyik nagymestere volt. Legtöbb munkája kalandsorozatokat, akciójeleneteket ábrázol, de alkotásai közt szerepelnek sematikusabb, letisztultabb ám páratlan szimbólumrendszerű, dinamikájú szkeccsek is. Leghíresebb műve a Blueberry hadnagy vadnyugati kalandjait bemutató sorozat,  Magyarországon az Idő urai című animációs sorozat társillusztrátoraként tett szert hírnevére, de számos neves francia és európai galéria vette át munkáit már alkotói időszaka kezdetén.

Alábbi egyike a Magical future (1986)  című sorozatnak, melyen remekül megragadható Moebius zsenije. A képen megfelelő egyensúlyban van az ember anyagi léte és az őt körülvevő kvázi transzcendens környezet, amely saját teret is alkot, de egyben az emberi elme vizuális megvalósulása is. Az alak középen szintén Moebius egyéb alkotásaival hozható párhuzamba, mert a képeknek bármilyen tematikájú fantáziavilága is van, az ember, a főszereplő, mint a lehetséges jövőképek elszenvedője, vagy épp tevékeny eleme. 

/Tóth Emese/

 

A hét műtárgya - Hecker Péter: Dodo

A felhők között lebegő tacskó víziója korántsem idegen Hecker Péter festményeinek sorában. Az élénk színű, letisztult formák között minden vonás, minden pont jelentőséget hordoz, a képeken megjelenő absztrahált világ pedig egyszerre ismerős és idegen. A nyilvánvaló humor és az alkotói játékosság mellett furcsa szimbólumok, személyes tapasztalatok és önreflexió is jellemzi festményeit, melyekből kétszer is nyílt már kiállítás a kArtonban (2001, 2003).

Hecker Péter (1963, Budapest)

1990-96: Gesamthochschule, Kassel (vizuális kommunikáció, grafika, fotó, szabadművészet szakok)

1994-95: Magyar Képzőművészeti Főiskola, intermédia szak, vendéghallgató

1996-: tagja a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének

2000: Magyar Aszfalt II. díj.

Számos önálló és csoportos kiállításon szerepelt.

 

/Komornik Eszter/

 

A hét műtárgya - Vasvári Anna: A tökéletes arclemosó

Vasvári Anna: A tökéletes arclemosó

Bár Vasvári Annát elsősorban karikatúráiról ismerjük, az Iparrajziskola elvégzése után több évig divattervezőként dolgozott, s ez későbbi munkáira is erős hatással volt. Nõi dolgok sorozatából kétkötetes könyvsorozat, majd film készült, ami díjat nyert a Bécsi Filmhéten is.

1945-től a Ludas Matyi állandó karikaturistája lett, de készített grafikákat a Magyar Konyha, Hahota, Béke és Szabadság, valamint a Magyar Ifjúság számára is. Vasvári pikírt rajzainak erős önreflexivitását és iróniáját tökéletesen kiegészíti a letisztult, elegáns vonalvezetés és az egyértelmű üzenet, ami a tartalom mögött áll. Az alakok jellemkomikuma pedig legalább annyira szemtelen és vicces, mint amennyire őszinte.

A Munkácsy-díjas grafikus munkáiból Divat és seduxen címmel nyílt kiállítás 2008-ban a kArtonban.

/Komornik Eszter/

 

A hét műtárgya - David B. Russel: Michael Jackson Moonwalker storyboard

David B. Russel: Michael Jackson Moonwalker storyboard

Michael Jackson védjegye, a moonwalking sokakat megihletett: 1988-ban film is készült ezzel a címmel, de készítettek belőle videójátékot és képregényt is. Utóbbi jogait az 1985-ben alapított és három év alatt az Egyesült Államok ötödik legnagyobb képregénykiadójává vált Blackthorne Publishing vásárolta meg, még nem sejtve, hogy végül ez okozza a vesztét. A film nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a képregény pedig vele bukott - több mint 500 kiadvány megjelentése után, alapítása után alig öt évvel, befejezte működését.

A Moonwalker a kiadó 3-D sorozatában jelent meg: az anaglif 3-D lehetővé tette, hogy az egyébként sík képek - a különleges technikának és a speciális szemüvegnek köszönhetően - térben legyenek láthatóak, ezzel fokozva az olvasás élményét.

Az itt látható képregényoldal még a panelek síkjainak differenciálása előtti állapotot mutatja, tehát még nem került fel rá a zöld és piros kiemelés, ugyanakkor a kollázsszerűen képbe ágyazódó szövegezést már beragasztották.

 

/Komornik Eszter/

 

A hét műtárgya - Simicz Ferenc: Békesség ima, 2014

Simicz Ferenc: Békesség ima, 2014

A Békesség Ima /Serenity Prayer/ a 12 Lépéses függőséget kezelő közösségek imája. Az eredeti, hosszabb imát Reinhold Niebuhr amerikai teológus írta 1926-ban és több változatban is létezik. Legismertebb, rövid formája így hangzik:

„Istenem, adj lelki békét, annak elfogadására, amin változtatni nem tudok,
bátorságot, hogy változtassak azon, amin tudok,
és bölcsességet, hogy felismerjem a különbséget.” 

A kép készítője Simicz Ferenc, a komlói drogrehabilitációs intézet vezetője.
A fotóval első díjat nyert a Szerencsefüggőség című pályázaton: https://www.facebook.com/szerencsefuggoseg

 

Oldalak