[megnyitó
| [sajtó]

4G

Kiállítás dátuma: 
2017. november 10 – december 15.

4G – Moravszki Kata, Murányi Kristóf, Pál Tamás, Sirály Dóri csoportos kiállítása

Megnyitó időpontja: 2017. november 9., 19 óra

A kiállítás megtekinthető: 2017. november 10 – december 15.

A kiállítást megnyitja: Balla Dóra, grafikusművész, egyetemi docens (MOME)

Facebook-esemény: elérhető itt!

A 2017 márciusában megrendezett Négy Negyed című kiállítással az volt a célunk, hogy olyan tervezőgrafikusokat, illusztrátorokat mutassunk be a galériában –, felkínálva a befogadónak a fizikai kontextustól eltávolodó egyéni értelmezés és összevetés lehetőségét –, akik bár megrendelésre (is) dolgoznak, alkotásaik autonóm módon, nemzetközi porondon is megállják a helyüket. Az eseményhez kapcsolódó tárlatvezetések és kerekasztal-beszélgetés sikerei után egyértelművé vált, hogy a kiállítást sorozattá kell bővíteni, szemlézve olyan fiatal kortárs alkotók műveit, akik figyelemreméltó látásmóddal és unikális stílussal készítik mind megrendeléseiket, mind asztalfiókban lapuló munkáikat.

Ennek a sorozatnak a következő része a 4G, ahol a cím nem csak a négy grafikusra utal, hanem a folyamatosan fejlődő és önmagát rendre meghaladó digitális és adatkommunikációs technológiákra, amik alapjaiban változtatták meg az alkotói folyamatokat és az információáramlást is. Az olyan weboldalak, mint a Facebook, Instagram, Behance vagy a Wordpress lehetővé tették, hogy egy alkotó korlátozások nélkül tehesse közzé munkáit, megkerülve a szakmai vagy esztétikai ítélet szűrőjét, közvetlenül célozva meg azt a réteget, ahol széles körben érvényesülhet. Eközben a közösségi oldalakon működő algoritmusok mindennapi életünk kurátoraiként válogatnak a végtelen adat- és képhalmazban, a reklámok által közvetített üzenet pedig a legváltozatosabb helyen találhatja meg célközönségét: például ott, ahol az egyén kézbe veszi az okostelefonját.

A kiállítás többek közt arra a kérdésre kínál négy különböző választ, mire és hogyan használhatja a művész az idő, a tér és a kommunikáció megváltozott viszonyait, miközben a nagyrészt digitálisan készült, webes megjelenésre optimalizált képeket analóg közegben, a galéria falain mutatja be. A posztereken, emojikon, illusztrációkon, autonóm alkotásokon, fanzinokon és könyvborítókon túl pedig az is látható lesz, hogyan viszonyul a négy művész a legmeghatározóbb telekommunikációs eszközhöz: a telefonhoz.

kurátor: Komornik Eszter

http://www.siralydesign.hu/
https://www.behance.net/katamoravszki
http://tamasal.com/
http://kristofmuranyi.com/

A megnyitó támogatója a Hübris Sörfőzde.

A kiállítás támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

 

Moravszki Kata
Murányi Kristóf
Sirály Dóra
Pál Tamás