[megnyitó
| [sajtó]

Alfabéta 2007 - 2008

Kiállítás dátuma: 
2008. május 15. - június 14.

A 2. Magyar Képregényfesztiválon (2006) indult a hagyomány, mely szerint az év legnagyobb képregényes rendezvényén kapják meg az előző év legjobb alkotásaiért járó Alfabéta-díjakat a szerzők. A kitüntetést 30 tagú szakmai zsűri ítéli oda azoknak a munkáknak, amelyek a legnagyobb mértékben járultak hozzá a képregénnyel kapcsolatos előítéletek és tévhitek eloszlatásához.

Az idén már hivatalosan is a Magyar Képregénykiadók Szövetsége díjának számító elismerést ezúttal is négy kategóriában osztották ki: a "kép-regény" a hosszú, minimum 20 oldalas, önálló kötetben vagy folytatásokban megjelent munkákat jelöli; a "kép-novella" az ennél rövidebb, 3-19 oldalas, többnyire antológiákban, egyszerre közölt történeteket; a "kép-perc" az 1-2 oldalas, amolyan egyperceseket; a "kép-sor" pedig az angolul comic strip néven ismert képsorokat. A korábbi években Odegnál Róbert, Fekete Imre, Marabu, Brazil, Vass Richárd és Cserkuti Dávid grafikusok és írótársaik vehették át a kitüntetést. Utóbbi rajzolót kérte fel a fesztivál szervezőbizottsága az idei rendezvény plakátjának a megtervezésére is, amivel az Angouleme-i francia képregényfesztivál mintáját óhajtjuk követni. A kép-regény kategóriában ugyan évről évre növekszik a jelöltek száma, ám kétségtelenül még mindig itt van a legszűkebb mezőny, hisz csak keveseknek adatik meg, hogy egy kiadó vállalja hosszabb lélegzetű képregények megjelentetését. Az idén a legjobbnak a zsűri a Korcsmáros Péter kiadatlan regénye alapján Bayer Antal forgatókönyvéből készült albumot, az a Gemini-jelentés sorozatot bevezető Ikervadászat című epizódot találta. A kötet rajzolója Fazekas Attila. A második helyet Vass Mihály szerezte meg a Tinglitangóval, míg a harmadik Fekete Imrének a Kretén magazinban megjelent Csak egy átlagos hétfő-je lett.

Sokkal többen pályáztak 2007 legjobb kép-novellájának a címére, így itt több fordulóban is szavazott a zsűri, sőt, még egy előzsűrizésre is sort kerítettünk. A nyertes Gáspár Tamás és Szabó Jenő Parlamenti túlóra című munkája lett, amely eredetileg az október 23-i óriásplakát-kiállításra készült, majd a Pinkhell 4. számában jelent meg. A dobogósok is a Magyar Képregény Akadémia tagjai lettek: Felvidéki Miklós Noname-je és Fritz Zoltán A halál is az iránytűje, amelynek a forgatókönyvét Zorro de Bianco írta Jorge Luis Borges nyomán. A negyedik helyet az év egyik felfedezettje, a szolnoki képregénypályázaton második Vincze Nóra szerezte meg Egy szomorú szörny sztori című történetével.

Hasonlóan széles volt a választék a kép-perc kategóriában, végül "szétlövés" döntött az első kettő között. 2007 Alfabéta-díjasa Kovács Péter, a Panel különszámában megjelent Az ötödik napon című egyoldalasával. Fekete Imrének ezúttal az ezüstérem jutott, a Kreténben közölt Kovács Pistike filmparódiákkal. Harmadik Vass Róbert és Kemenes Tamás Sztív, aki annyira gonosz, hogy az szinte már elviselhetetlen című képregénye, amely előbb a Panel fanzinban, majd nagyobb példányszámban (és színesben) a Kreténben volt olvasható. Az első két Alfabéta-kiírásban egyeduralkodónak bizonyult Dodókat letaszították a kép-sorok trónjáról bizonyos dróton ülő madarak. 2007-ben a legjobb strip - a Strip lett, Haragos Pétertől, nemes versengésben megelőzve Marabu fura állatkáit. A harmadik Pásztor Tamás Tomstere lett.

Új kategóriával is terveztük bővíteni az Alfabéta-díjakat, amivel az év legjobb címlapját szerettünk volna jutalmazni. Ám három szavazási forduló után is még mindig öt alkotás állt az élen, szinte teljes holtversenyben: ezért a zsűri úgy döntött, hogy mindegyiket oklevélben részesíti. A győztesek Ábrai Barnabás (Panel 5), Felvidéki Miklós (Pinkhell 4), Gáspár Tamás (Pinkhell 3) és Zorro de Bianco (Eduárd 9 és Papírmozi 3).