[megnyitó
| [sajtó]

Azt hiszed, szabad vagy?

Kiállítás dátuma: 
2016. november 4 – december 16.

Azt hiszed, szabad vagy?

Simicz Ferenc kiállítása

Megtekinthető: 2016. november 4 – december 16.
Megnyitó: 2016. november 3., 19 óra
A kiállítást megnyitja: Minyó Szert Károly, fotográfus

Simicz Ferenc (1971) tizenötödik éve drogmentes életet élő felépülő függő, a Leo Amici 2002 Alapítvány Rehabilitációs Intézetének (www.leoamici.hu) vezetője, szenvedélyes fotós. 2014-ben a Szerencsejáték Zrt. és a kArton galéria közös fotópályázatán, a Szerencsefüggőségen első helyezést ért el Békesség ima c. képével – ez a 12 lépéses függőséget kezelő közösségek imája.

A komlói bentlakásos rehabilitációs intézetben több mint tizenkét éve követi nyomon a drog- és alkoholfüggők mindennapjait, akik felvételüket kérik abban a reményben, hogy változtathassanak életükön. Az intézményen belüli komplex terápiás munka egyik esszenciális eleme a zene-, mozgás- és színházterápia, amely magas szakmai színvonala okán az elmúlt évek során országos és olykor nemzetközi hírűvé tette az Alapítványt. A kiállításon látható képek egy évnyi munkafolyamat lenyomatai. Próbákon, előadásokon készültek az Intézet lakóinak hozzájárulásával – ehhez hasonló fotódokumentáció és -kiállítás még nem készült egy drogrehabilitációs intézet különleges belső világáról. A Simicz által végigkísért időszakban a közösség az „Azt hiszed, szabad vagy?” című előadás létrehozásán dolgozott Háy János Mélygarázs című regényének felhasználásával. A fókuszban az arc, a test, érintések, mozgások és érzések egymáshoz fűződő viszonyai állnak – az egyén felépülésének útja egy közösség támogató keretein belül.

„Ebben a közösségben együtt vagyunk jóban és rosszban. Az együttlét új, egészséges módjait kialakítva tanulunk élni és fejlődni. Nyitottan és őszintén megosztjuk egymással tapasztalatainkat, erőinket és reményeinket. Megtanulunk törődni magunkkal, társainkkal és a közösséggel. Különbségeink ellenére erős kötelékek tartanak össze minket: a felépülés szándéka.”

Simicz Ferenc: Azt hiszed, szabad vagy?
Simicz Ferenc: Azt hiszed, szabad vagy?
Simicz Ferenc: Azt hiszed, szabad vagy?
Simicz Ferenc: Azt hiszed, szabad vagy?
Simicz Ferenc: Azt hiszed, szabad vagy?