[megnyitó
| [sajtó]

Boros-Szikszai kiállítása a kArton Galériában

Kiállítás dátuma: 
2005. május 5 – június 5.

A kArton Galéria bemutatja Boros-Szikszai retrospektív kiállítását. A szerző páros több mint húsz éve dolgozik együtt, 1995-től közös grafikai stúdióban. Boros Zoltán és Szikszai Gábor képeit sok-sok könyvborítón, sci-fi, fantasy regények illusztrációjaként, naptáron és óriásplakáton láthattuk már viszont. Az ország vezető könyvkiadói számára készítenek könyvborítókat, illusztrációkat, más cégeknek filmplakátokat, naptár-, háttér- és arculatterveket.

Galaktika: A mai olvasók közül sokak számára talán már nem annyira közismert a nevetek, bár az új Galaktika eddig megjelent hét számából négy borítón is a ti munkátok van. Hogyan is kezdődött…, ha jól tudom, mindketten a Képzőművészeti Főiskolára jártatok?

Szikszai Gábor: Igen, de a történet korábban indult, ugyanis mi már a „kisképző”-re (Képző- és Iparművészeti SZKI) is együtt jártunk…

Boros Zoli: Gábor alkalmazott grafikát tanult, én játék-készítő, forma tervező szakra jártam, mert festő semmiképp nem akartam lenni, hülyeségnek tartottam, de kacérkodtam a kerámia tagozattal is.

Galaktika: Ehhez képest mégis festő lettél, bár a kerámia érdekes választás lett volna… lelki szemeim előtt látom, ahogy csillagrombolót mintázol agyagból.

Galaktika: Hogyan kerültetek munka kapcsolatba a Galaktikával?

B.Z.: Gabi ötlete volt, hogy beszéljünk a Kuczkával. Készített egy sci-fi témájú űrhajós képet, amit én annak rendje és módja szerint ott felejtettem egy közértben. Visszamentünk érte, de már nem volt meg… Újra kellet festeni. Én akkoriban még csak lemezborítókat terveztem például a Ramones-nek, persze csak saját szórakoztatásomra.

Sz.G.: Kuczka Péter megnézte, amit vittünk, - Zoli jóvoltából a 2.0-ás változatot - és rögtön megtetszett neki. Ez 1987-ben volt, akkor voltunk másod éves főiskolások. Zsinórban három galaktika borítót és számtalan belső illusztrációt, valamint vagy 20 könyvborítót készítettünk Kuczkának.

G: Ennyi gondolom már elég volt az országos ismertségetekhez, de mikor és hogyan kerültetek ki a nemzetközi porondra?

B.Z.: Egy korábban Münchenbe disszidált kedves barátunk segítségével, aki egyszerűen bement a Heine Kiadó vezetőjéhez és megmutatta a munkáinkat. Neki is rögtön megtetszettünk és évekig dolgoztunk a nagy német kiadónak… ha jól számolom legalább 30-40 könyvborítót rendeltek tőlünk.

Sz.G.: Közben persze itthon sem tétlenkedtünk. A Galaktika mellett Lőrincz Lászóval is dolgoztunk, festettünk neki is egy tucat könyvborítót. Ezek már nem csak SF, hanem krimi témájú képek is voltak.

B.Z.: A kilencvenes évek legelején Novák Csanád, a Valhalla alapítója kért fel minket fantasy témájú könyveikhez borító készítésre. Tíz évig dolgoztunk együtt, és 200 körüli munkát készítettünk neki…

Sz.G.: A Valhallának köszönhetjük az amerikai kapcsolatunkat is. Dolgoztunk a Lucas Arts-nak, most pedig a Magus szerepjáték kártyák révén kapcsolatba kerültünk a Wisards-dzal. Nekik készítünk a Magic of the Ghatering-hez kártyalapokat.

G: Repüljünk picit még vissza az időben, mert a kezemben tartok egy szép albumot, amelynek Eclectic a címe és a festményeitek válogatását tartalmazza. Ez 93-ban került a boltokba…

B.Z.: Igen, az egy mozgalmas év volt, mert akkor alapítottuk meg közös cégünket, a Boros-Szikszai KKT-t, ami komplex grafikai stúdióként működik azóta is. Az albumot is abban az évben állítottuk össze. Gabi akkor kezdett komolyabban foglalkozni a digitális eszközökkel és programokkal, kiadványszerkesztéssel.

Sz.G.: Akkoriban kezdett összeomlani a könyvpiac, ezért nyitottunk az ügynökségek felé. Reklámokat, posztereket, naptárokat gyártottunk a Pepsi-nek, a Hungária Biztosítónak, de mi csináltuk a Xenia Láz látványtervét vagy a Rapülők zenekar koncert hátterét is.

G: ha már a Gábor új eszközökkel való ismerkedéséről szóltatok, az Olvasóinkat roppantul izgatja, hogy milyen a munkamegosztás közöttetek, ki, mit csinál?

Sz.G.: Kezdetben ez úgy zajlott, hogy ha kitaláltam valamit, azt leskicceltem, amit azután a Zoli módosított, vagy javított, végül én befejeztem.

B.Z.: Ez persze fordítva is ugyanígy zajlott, könnyű dolgunk volt, mert a fősuli alatt közös albérletekben laktunk, tehát éjjel-nappal lehetett dolgozni… amíg egyikünk aludt, a másik dolgozott a képen.

G: A digitális technológia rohamos fejlődése miatt, gondolom a megrendelők is egyre igényesebb kivitelű munkákat vártak tőletek. Nem kell nagy szakértőnek lenni ahhoz, hogy belássuk: hagyományos eszközökkel ez szinte már kivitelezhetetlen, de legalábbis összehasonlíthatatlanul időrablóbb feladat. Változtatott ez a munkamegosztás jellegén?

Sz.G.: Óhatatlanul. Ma már inkább Zoli az, aki a skicceket, az alapokat elkészíti, majd pedig digitális eszközökkel én fejezem be, turbózom fel a képeket.

G: Beszéltünk már első albumotokról, de az 12 éve jelent meg, ma már ritkaságnak számít. Úgy gondolom, talán időszerű lenne összeállítani egy újat… egyáltalán min dolgoztok és mik a jövőbeli terveitek?

B.Z.: Valóban jó lenne egy friss album, de szerintem erre még várni kell pár évet, mert van néhány halaszthatatlan dolgunk. Filmes barátunk jóvoltából most kezdjük az együttműködést a Twentieth Century Fox-szal. Egy döbbenetes, sárkányos fantasy mozijuk látványvilágának kialakításában közreműködünk.

Sz.G.: Emellett előkészületben, nyáron induló új honlapunk (www.boros-szikszai2.com), amely már rendelkezni fog vendégkönyvvel és print-shoppal is.

G: Van azért itt még valami, amit érdemes megemlíteni: hamarosan nyílik első olyan kiállításotok, ahol a munkáitokat meg is lehet vásárolni.

B-Sz: Igen, és printeket is lehet rendelni (info@boros-szikszai.com)

készítette: Burger István, a Galaktika főszerkesztője

Az interjú bővebb változata megjelent a Galaktika 182-es, 2005. májusi számában.