[megnyitó
| [sajtó]

BÜRO - A bürokrácia diszkrét bája

Kiállítás dátuma: 
2015. május 8 -22.

Németh Balázs Kristóf diploma projektje
BKF, Mozgóképművész, Animációs tervező MA

társalkotók: Neogrády-Kiss Barnabás / Hofmann Tamás Boldi / Bukta Zsolt
témavezetők: Ulrich Gábor, M. Tóth Éva

megnyitó: 2015. május 7., 19 óra
megnyitja: Bollók Csaba filmrendező
megtekinthető: 2015. május 8 – 22.

Bureaucratie: Íróasztal-uralom. „évezredek óta létező, minden civilizált államformába beépülő jelenség, az ügyintézésben tanúsított merev, az előírásokat minden esetben megtartó, kicsinyes, szűk látókörű magatartás” — olvashatjuk a bürokrácia általános definícióját.  Kettős értékű fogalom, hiszen létrejötte valójában a mi érdekeinket kéne, hogy szolgálja.
Állampolgári létünk alapja bürokratikus aktusok sora. Már születésünk pillanatában megkapjuk egy életen át viselt számunkat, mellyel hivatalosan is a rendszer részévé válunk. Majd nyilvántartott adataink egyre csak bővülnek, újabb és újabb szám és adathalmazokkal.

„Aktákba írják, miről álmodoztam s azt is, ki érti meg.” (idézet József Attila: Levegőt! című verséből).

A mindennapjaink bürokratikus aktusainak szerves része a várakozás. „Ablakok” és „ügyfél kapuk” előtt várakozunk a postán, a bankban, a vonatjegyért, az okmány irodában, így a kiállító tér is egy szimbolikus értelemben vett hivatallá alakul.

A kiállítás célja egyrészt korunk bürokratikus berendezkedésére reagálni, kérdéseket felvetni, a bürokratikus gépezet tárgyait, jelképeit felhasználva új esztétikai minőséget teremteni.
A kiállított művek főként audiovizuális projektek, melyekben fontos szerepet kap a mozgókép, a videó és animáció alapú installációk, de ezek mellett teret kap a grafika és a fotográfia is.