[megnyitó
| [sajtó]

Filp Csaba - Puklus Péter

Kiállítás dátuma: 
2009. december 9. - 2010. január 22.

Két kiállítás egy helyszínen: műanyag zacskók, energiatakarékos izzók kortárs csendéleteken és a mindennapjainkat meghatározó tárgyak meghitt fotói

Filp Csaba festményeken örökíti meg a különböző zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat, melyek közé olykor belecsempész egy-egy izzót (energiatakarékosat), hajsütővasat, vagy egyéb háztartási termékeket. Egyik korábbi, hasonló munkákat bemutató önálló tárlatának Filp a Tescobarokk címet adta, utalva ezzel nemcsak csendéleteinek megváltozott motívumaira, hanem a minket elárasztó olcsó termékdömpingre is. Az új képeken a gyümölcsök társaságában látható műanyagzacskó az enyészet természetes folyamatát kérdőjelezi meg. „A közönség luxusát festi és ünnepivé teszi a répát, mellyel élve boncolja a tömegtermelésünket és egy új minőséget szublimál.” írja róla egyik alkotótársa, Ötvös Zoltán.

Puklus Péter Intim cím nélkül és a Magány Nykarlebyben sorozatainak legújabb darabjai kerülnek bemutatásra a kArtonban. A csendélet festészeti hagyományait Puklus a fotóin keresztül idézi meg. Így dokumentálja a mosás előtt a zsebből előkerült dolgokat, vagy a konyhaszekrény ajtajára felragasztott jegyzeteket. A hétköznapi jeleneteken a tárgyak közötti kapcsolatot nem egy manipulált elrendezés, hanem a kronologikus használati sorrend határozza meg. Az otthon talált és véletlenszerűen „úgy maradt” tárgyak közötti arányok, formák, színek és fények különös összhangja zavarba ejtő meghittséget, különös intimitást sugároz.