[megnyitó
| [sajtó]

Gerhard Haderer

Kiállítás dátuma: 
2003. április 10 - május 03.

Haderer egyik kedvelt témája a katolikus egyház. Ezzel a témával az osztrák karikaturista már régóta komoly nehézségeket okoz magának, hiszen a vallásos tanítások becsmérlése miatt sokszor jelentették fel. A Jesszus! című sorozat az osztrák egyház rendkívül heves nyilvános támadásait váltotta ki. A kormányfő is hallatta véleményét az ügyben, ő "szennyrajzokról" beszélt. A sajtó mohón a vitára vetette magát, és botránnyá dagasztotta az esetet. Ezzel kapcsolatban Haderer így nyilatkozott: "Jézushoz egyébként - ehhez a történelmileg létező vagy akár nem létező alakhoz - mindig pozitív volt a viszonyom. Jézus okos dolgokat csinált, szociális álforradalmár volt, aki meg tudta mutatni az embereknek, miként változtatható meg az állam úgy, hogy személyesen jó ki lehessen vele jönni. Semmi okom sincsen arra, hogy rossz hírét költsem Jézusnak. Az érintettek a karikatúráimra lényegében mindig ugyanúgy reagálnak. Az ostobák megpróbálnak bíróság elé citálni, az értelmesektől pedig vacsorameghívást kapok." 1

Haderer a régi mesterekre jellemző részletgazdagsággal kidolgozott munkái az ember hétköznapjait ábrázolják, annak minden részletével egyetemben.

Témáinak repertoárja igen széles; egyik legkedvesebb motívuma a szabadidejét töltő átlagember. Haderer éppoly gyakran használja képábrázolói virtuozitását a fitnesz- és szépségőrület számos változatának, a mobiltelefon-függőség, a nyaralási szokások és még számos egyéb olyan élvezetnek a bemutatására, amelyeknek mi emberek elkeseredett meggyőződéssel és makacs lelkesedéssel adjuk át magunkat. Karikatúráit többnyire "Hadészként" szignálja. És valóban: az osztrák karikatúrista szeme előtt az ördögi alvilág lebeg. Haderer ördögi játékot játszik nézőjével. A látottat és megéltet olyan pontossággal adja vissza, amely egyszerre ébreszt kedvet a nézelődésre, és kelt rémületet. Az ördög a részletekben rejlik: gonoszkodva és egyúttal légies könnyedséggel leplezik le Haderer tükörfényesre edzett rajzai az ember gyengéit és hiúságát.

A Jesszus! kiállításon látható művek alapján készült könyv az Orlando Kiadó gondozásában jelent meg. Az album a kArton galériában megvásárolható.

Gerhard Haderer (szül.: 1951) 1984-ben felhagy addigi reklámgrafikusi tevékenységével, minden korábbi munkáját megsemmisíti és kritikai, szatirikus rajzok készítésével kezd foglalkozni. Első publikációi a szatirikus újságban, a Watzmannban, az ORF-Ventilben, az Oberösterreichische Nachrichtenben jelennek meg, majd később a Profil, a Trend és Kurier következik, végül pedig a Stern magazin, amelynek rendszeresen készít rajzokat. Haderer ma a német nyelvű térség legismertebb karikaturistái közé tartozik.