[megnyitó
| [sajtó]

InstART csoport

Kiállítás dátuma: 
2014. december 18 - 2015. február 20.

instARTcsoport

Az instARTcsoport egy laza szerveződésű csoport, melynek tagjai elkötelezett hívei az instant fotográfiának. 2002-ben alakult meg, annak köszönhetően, hogy Fazekas Lajos a mezőtúri IMPRO Fotóklub vezetője ötlete alapján megszervezték a Polaroid 55 éves évfordulója alkalmából az instART2002 kiállítást. Az instARTcsoport azóta is rendszeresen találkozik a Kópia Kávézóban, az évek során több új taggal gyarapodtak. Tízéves fennállásuk alatt közel harminc fotográfus részvétele adott rangot a közös kiállításoknak. A jelenlegi tagság (10-15 alkotó), az öt évvel ezelőtti komoly válság (a Polaroid megszűnése) ellenére is a tovább alkotásban hitt, amihez a nyersanyagok újbóli gyártása (IMPOSSIBLE PROJECT) új lendületet adott.

Az egyik legérdekesebb analóg technika sokrétűsége, elvont színvilága, azonnalisága, absztrahált esetlegessége és különös “lelki világa” (melankóliája) egyedi látásmódot követel a fotográfustól – s ez komoly (szellemi) összetartó erő.Az instant fotográfiának már nem csak 65 éves múltja, de jelene és ígéretes jövője is van. Ebben a jövőben, az instARTcsoport, mint hazánk egyetlen instant alkotói tömörülése hatékonyan kíván részt venni.

A kiállításon résztvevő alkotók:

Bécsi Imre, Fiala de Gábor, Kolozsi Bea, Komlós Gabriella, Gáspár Milán, Nagy Anita, Sprenc Balázs, Pók István, Tóth EGO(n) István, Varga Gábor Ákos és Vedres Ági

A kiállítás két szekcióban mutatja be az alkotásokat. Egyrészt a népszerű, és a legnagyobb felhasználói rétegek által használt SX-70-es integrál nyersanyagokra készített műveket állítjuk ki, a hétköznapi tömeges felhasználástól az eredeti, kisméretű művek bemutatásával - egészen a professzionális alkalmazásig, a már extravagáns méretű nagyításokon keresztül. A másik szekcióban pedig a nagyközönség által kevésbé ismert – leginkább a profi műtermek világában alkalmazott klasszikus - kimondottan művészi felhasználásra tervezett és gyártott nyersanyagokkal (Polaroid 665 és 55 filmekkel) készített művekkel kívánunk egy, az amatőr világtól teljesen eltérő vizuális élményt nyújtani a látogatóknak.

 

Megnyitó: 2014. december 18., 19 óra

Helyszín: kArton galéria, 1054 Budapest, Alkotmány u.18.

Megnyitja: Gellér Judit független kurátor

Megtekinthető: 2014. december 19 – 2015. február 20.

hétfőtől csütörtökig 12-18, pénteken 12-17 óra között

bővebben:
www.karton.hu
https://www.facebook.com/instart.csoport?fref=ts
https://www.facebook.com/kArtonGaleria