[megnyitó
| [sajtó]

Katarina Sevic és Szörényi Beatrix kiállítása - A referenciák kora

Kiállítás dátuma: 
2011. szeptember 8 – 2011. október 7.

Katarina Sevic és Szörényi Beatrix kiállítása

A referenciák kora

Katarina Šević és Szörényi Beatrix a kArton Galériában 2011. szeptember 7-én nyíló közös kiállítása egy használati tárgyakon alapuló installáció.

 

A referenciák kora című kiállítás az elfogadott kiállítási módozatokkal (a white cube kiállításrendezési technikáival a képakasztástól a világításig), a műtárgy “csinálás” motivációival, folyamataival valamint szerepeivel foglakozik. A tárgyalkotó kétkezi munkája és a kreativitás közötti kapcsolatot is vizsgálja, ahol a mesterség gyakorlása nemcsak kézzel elvégezhető tevékenységekre, hanem a gondolatok “kimunkálására” egyaránt vonatkozik.

      Thierry de Duve belga művészetteoretikus a művészeti oktatás történetét bemutatva két művésztípust (bauhausi modell és akadémiai modell) különböztet meg, melyek közül az egyes  korszakok maguk választják ki saját favoritjukat. Míg az utóbbihoz kötődő métier (mesterség) hívei a tradíció és a tapasztalat útján átadható tudás megszerzésésért küzdenek, addig az un. médium-követőket a folyamatos kérdésfeltevés és a felfedezés öröme hajtja. Duve szerint a kortárs művész egy harmadik utat választ és mindkettőtől elfordul: a talentum és a kreativitás helyett a (kritikai) hozzáállást helyezi előtérbe. Az installációban a különböző alkotói típusok összekeverése, majd ezek újrarendezése jelenik meg díszletszerű kelléktárként a kArton Galéria terében.