[megnyitó
| [sajtó]

Magyar karikaturisták 1848-2007

Kiállítás dátuma: 
2008. május 15. - június 14.

A kArton Galéria animáció történeti kiállítását egy újabb átfogó tárlat követi: ezúttal a magyar karikatúráé a főszerep. Magyarországon az újságkarikatúra-rajzolást 1848-tól, a Charivari (Dongó) című vicclap megjelenésétől eredeztetjük. A képzőművészek számára a képes vicc műfaja az éppen hogy megtűrt, inkább csupán a megélhetést biztosító, esetenként az egymással bolondozó, avagy éppen egy harmadikat ugrató - de semmiképpen sem a „valós” művészi időtöltést jelentette. Az első híres pályaelhagyó – s egyben a művészeti tanulmányait is feladó-, ám a karikatúrával nevet, rangot és országos ismertséget szerző művész Jankó János (1833 – 1896) volt. Az újonnan induló bal – és jobboldali lapok majdnem egy évtizeden át egyaránt (!) az ő munkásságára alapozták népszerűségüket. Jankó elévülhetetlen érdeme továbbá, hogy felfedezte számunkra az autodidakta Homicskó Atanázt, aki az orvosi táskáját hagyta hátra egy plajbászért cserébe. Talán ennek a két markáns egyéniségnek köszönhető, hogy a XIX. század második felében egyre több grafikus mérte meg tehetségét a karikatúra műfajában.

(részlet Gyöngy Kálmán: Magyar karikaturisták adat és szignótára, 2008. Ábra KKT, kArton, Budapest)

A Magyar karikaturisták 1848 – 2007 című kiállításon történeti megközelítésben mutatjuk be a műfaj jeles hazai képviselőit. A kArtonban kiállításra kerülő hozzávetőlegesen 80 alkotást, a megjelenésük helye (Ludas Matyi 1945 – 1990, 1990-1993, Szabad Száj 1946 - 1951, Pesti Hírlap, Füles, Hócipő) szerint csoportosítottuk. A kiállítás „szakirodalmaként” Gyöngy Kálmánnak, a kiállítás kurátorának a közelmúltban megjelent könyve szolgált. A Magyar karikaturisták adat és szignótára az Ábra KKT és a kArton gondozásában jelent meg. A könyv bemutatója 2008. április 10-én 16 órától lesz a kArton Galériában.

kiállító művészek (a teljesség igénye nélkül) Kaján Tibor, Sajdik Ferenc, Krenner István, Dallos Jenő, Toncz Tibor, Pályi Jenő, Balázs-Piri Balázs, Szűr-Szabó József,,Császár Tamás, Tót Gyula, Pusztai Pál, Dunai Imre, Hegedűs István, Lehoczki István, Brenner György, Dluhopolszky László, Jelenszky László, Nemes Zoltán, Rau Tibor, Balogh Lajos, Szabó László Róbert /MARABU/, Szmodis Imre, Kálmán Viktor /Vasi/ , Várnai György, Szigethy István, Hauswirth Magda, Göböly Sándor, Gáspár Antal, Gömöri Imre, Mocsay Béla, Szűr-Szabó József, Lehoczki Károly, Fenekovács László, ,Földes Vilmos, Kassowitz Félix, Ruszkay György, Zórád Ernő, Gugi Sándor, Korcsmáros Pál, Endrődi István, Nemes Török János, Tóth Antal/Tónio/, Dobrovolszky László, Szénási Ferenc, Zsoldos Péter