[megnyitó
| [sajtó]

Metanoia Park

Kiállítás dátuma: 
2014.04.03.-2014.05.02.

Magolcsay Nagy Gábor – Pántya Bea
METANOIA PARK – k i á l l í t á s
meditatív szövegspektrumok

Mi a vers? Hogyan változik generációról generációra a vers természete és befogadói horizontja? Egyáltalán, ma hol van, hol lehet helye a versnek?
Kányádi Sándor szavait idézve, vers az, amit mondani kell. Parti-Nagy Lajos egy helyütt így írja: ki semmi sem dobol, csak a vers, csak a vers, ha ráfigyelsz, ha nagyon ráfigyelsz.
 

Magolcsay Nagy Gábor és Pántya Bea a lírai szöveg kapcsán elsősorban az alkotó jellegű befogadói aktivitásra fókuszál. Vizuális költeményeik a látogatót nem kizárólag olvasásra, de szemlélődésre, megfigyelésre hívják, bizonyos esetekben pedig a költeményre irányuló fizikai beavatkozásra is buzdítják az észlelési-olvasási lehetőségek kiaknázásának reményében.

A költő és a képzőművész kísérleti tevékenysége a látható nyelvből kiindulva, és a képzőművészet eszközeire támaszkodva fűzi össze a gondolatokat, és jeleníti meg az érzékelés és az észlelés lehetőségeit. Egy új irány kutatása ez, amely az olvasó elé terítve jeleníti meg a gondolat szabadságát, a jelentés többszólamúságát és a kép végtelenségét.

„Tapsztalataink szerint a vizuális művészetekben megjelenő szövegek többsége társadalmi, antropológiai vagy a művészet definiálásával kapcsolatos kérdéseket, üzeneteket, kritikákat fogalmaz meg. Mi a költeményekkel nem szándékozunk falatokat osztani.” (Pántya Bea)

„Egy szövegköltő a maga módján mindig reagál a megváltozott szövegbefogadási folyamatokra. A slam poetry például a show, az előadás, és a szubkulturális, szociometriai tematikák szintetizálásával tárt fel egy új, interaktív befogadói horizontot. Engem a kiállítás anyagának előkészítése során két kérdés foglalkoztatott alapvetően: az ember élete során hogyan viszonyul a létezés(é)hez, illetve hogyan lehetséges a vizuális érzékelés-észlelés, mint a megértés szempontjából rendkívül fontos és hatékony folyamat hangsúlyozása.” (Magolcsay Nagy Gábor)

A szerzőpáros szövegképeivel a befogadóban végbemenő szabad érzelmi-gondolati mozgásokra világít rá, amely a szemlélőt személyes élményeinek – ám életre ítéltségénél szélesebb horizonton történő - újraolvasására is ösztönözheti.Magolcsay Nagy Gábor (1981) írásai, vizuális és intermediális költeményei rendszeresen jelennek meg hazai és nemzetközi folyóiratokban, antológiákban, művészeti kiadványokban és tárlatokon. A LITOS alkalmazott művészeti vállalkozás alapítója és alkotója.

Pántya Bea (1986) vizuális művész, a MOME animáció szakán végzett 2012-ben. Kísérleti stop motion filmjei: Lépések (2010), Titok (2010), Árvíz (2011), Transit (2012). Utóbbival a 2013-ban, Belgrádban megrendezett Európai Animációs Diákfilmek Fesztiválján (FESA) első díjat nyert.
 

Megnyitó: 2014. április 3., csütörtök, 19.30

Megnyitja: Áfra János költő, művészeti író, a KULTer.hu főszerkesztője

A kiállítás megtekinthető: 2014. május 2., péntekig, hétköznapokon 13-18 óra között.

 

Támogatta:

 József Attila Kör

Létirány
A hiánynak nincs megoldóképlete
Ősz
Spirál
Sajtó: 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum rutrum consectetur dolor sed faucibus. Duis tincidunt nisl lorem, sit amet varius ipsum fermentum ut. Nullam aliquet massa non elit porta, eget malesuada enim pharetra. Donec vestibulum urna libero, sed ornare metus vehicula ut. Phasellus at quam in lectus sollicitudin condimentum in eu diam. Morbi pretium et nulla euismod elementum. Nulla ut tincidunt turpis, ut commodo nisi.

Suspendisse blandit hendrerit nisi, ut vulputate augue ultricies id. Nullam faucibus feugiat commodo. Duis tempor, orci non convallis tincidunt, magna diam euismod urna, nec pretium mi tortor ac tortor. Sed molestie gravida mauris, a aliquam mauris blandit sed. Nulla turpis justo, pretium ac nunc sed, accumsan consectetur leo. Quisque ac nulla ut nunc dapibus sollicitudin a posuere quam. Duis fringilla augue euismod faucibus volutpat. Praesent eu velit metus. Ut rutrum, mi a euismod semper, ante libero elementum felis, ac sodales nisi magna non nisl. Suspendisse vitae sollicitudin orci. Vestibulum mi lacus, lacinia vitae felis sed, faucibus hendrerit nunc. Donec fringilla velit quis elit dictum egestas. Proin vitae quam et nulla feugiat commodo. Vestibulum at sagittis massa. Etiam eu justo a arcu sagittis volutpat et nec ligula. Aenean vel faucibus metus.