[megnyitó
| [sajtó]

Óra Művek

Kiállítás dátuma: 
2003. szeptember 10 - 27.

2001 őszén a kArton Galéria az “Óraművek - Életművek” kiállítással nyitotta meg kapuját a nagyközönség előtt. A bemutatott anyag sikere arra ösztönözte a kArtont, hogy az időmérés témaköréből ismét nemzetközi órakiállítást rendezzen az alábbi világhírű óramárkákból: Ulysse Nardin, IWC , Chronoswiss, Longines, Omega, Tissot, Raymond Weil, Sattler, Fortis, Frederique Constant.

A svájci Le Locle-ban készülő Ulysse Nardin óráinak hírnevét a hajózási kronométerek alapozták meg. A különleges darabjairól, egyedi technikai megoldásairól híres IWC az idén megújult Spitfire, a Portugieser, a Portofino, a GST és a Da Vinci családok újdonságait, különlegességeit mutatja be. A legpontosabb és legmegbízhatóbb órák gyártása iránt elkötelezett Omega, valamint az elegancia és a minőség védjegye, a Longines múzeumi darabokat és újdonságokat egyaránt felsorakoztat. A Tissot márka - mely idén ünnepli alapításának 150 éves jubileumát - a világturné egyik állomásaként Budapesten állítja ki különleges múzeumi kollekcióját.

Az OREX, Magyarország egyik legrégibb óra- és ékszerforgalmazással foglalkozó cége idén első alkalommal vesz részt a rendezvényen. A hazánkban is ismert és népszerű márkák aktuális modelljeinek bemutatásán túl múzeumi darabok is szerepelnek a kiállításon.

A Raymond Weil az elmúlt években a design fejlesztése mellett fokozott hangsúlyt fektetett a tökéletesebb szerkezetek megalkotására. A zeneirodalom híres darabjairól elnevezett óracsaládok csúcsmodelljei mellett, a hajózás emlékeit bemutató 1984-ben családi vállalkozásban létrehozott zebegényi Hajózástörténeti Múzeum gyűjteményéből is láthatnak igényes kidolgozású míves kronométereket az érdeklődők.

A müncheni Chronoswiss számára az idei év két jelentős eseményt hozott: a saját fejlesztésű stopperszerkezetes Chronoscope révén bekerültek a manufaktúrák kicsiny, de elit társaságába, sőt ugyanez a modell elnyerte az "Év órája" díjat.

A szintén müncheni Sattler a régi idők "pontos idő" órái ihlette kollekciója csak az időközben nagyot fejlődött gyártástechnológiákkal lett másabb, alapjaiban a sok száz éves múltat hordozza. A manufakturális gyártású, fa és acél tokozású Sattlerek alig tucatnyi mesterember munkáját dicsérik.

Az 1904-ben alapított Frederique Constant cég a kilencvenes évek kezdete óta a kivágott számlapú, s így a billegőkerék egyébként titokzatos mozgását felfedő Heart Beat modellekkel aratott elsősorban nemzetközi szintű elismerést. A többségében mechanikus óraszerkezetekkel készülő különleges svájci kollekcióból ezúttal a kArton Galéria kiállítóterében is megtekinthetnek egyedi darabokat az idelátogatók.

A kiállítás létrejöttét támogatta: Orex, — Volvo, — BNP Paribas, — Karóra katalógus 2004