[megnyitó
| [sajtó]

Passion plus - svéd és finn képregények

Kiállítás dátuma: 
2004. január 14 - február 14.

Előadás és beszélgetés:
Fredrik Strömberg részvételével (Black Images in the Comics: a Visual History; a Swedish Comics History c. könyvek szerzője, valamint a Bild & Bubbla képregény magazin munkatársa

2004. január. 15. 17.00 órától

A kiállítás alapötletét egy 2002-ben megrendezett párizsi képregény bemutató adta, melynek az volt a célja, hogy a műfaj új svéd remekműveit ismertesse meg a közönséggel, és egyúttal feltegye a világ képregény térképére Belgium, Franciaország és a többi képregény nagyhatalom mellé Svédország nevét. Az 1920-as 30-as években Oscar Jacobson szöveg nélküli, humoros történeteinek köszönhetően a svéd képregénynek nagy rajongótábora volt, de a 60-as évek második felétől a történetek megszűntével az érdeklődés is elmaradt.

A kArtonban látható kiállítás napjaink svéd és finn képregény-rajzolóinak műveit mutatja be. A svéd kurátor Kristiina Kolehmainen a Passion (Szenvedély) címet választotta azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megcáfolja azt a sztereotípiát, miszerint a svéd habitust a szenvedély szóval nem lehet közös nevezőn említeni. Valószínű sokan nem értenek egyet ezzel a kijelentéssel, és nem csak egy-két skandináv forróvérű filmipari terméknek köszönhetően.

A kiállított művek is a fenti közhelyet kérdőjelezik meg. Az alkotók szabadon kezelik az adott tematikát különböző technikákat és műfajokat alkalmazva a klasszikus értelemben vett képregénytől a festményekig, a kollázstól az animációig.

A korábbi Passion kiállítás résztvevőinek névsora most először fiatal finn művészekkel egészült ki.

Kiállítók:
Svédország:
Max Andersson, Asa Grennvall, Mats Källblad, Knut Larsson, David Liljemark, Joakim Lindengren, Maja Lindén, Sara Lundberg, Gunnar Lundkvist, Ulf Lundkvist, Annmari Olsson, Agneta Persson, Lars Sjunneson, Eva Lindström,
Camilla Eklund, Oskar Aspman, Niclas Asker
Finnország:
Terhi Ekebom, Tommi Musturi, Mikko Väyrynen