[megnyitó
| [sajtó]

RANDOM:15 - Élet-Terek

Kiállítás dátuma: 
2015. november 6 - december 4.

RANDOM:15 - ÉLET-TEREK

Csoportos fotóművészeti kiállítás

A kortárs fotográfiát és videó projekteket is bemutató RANDOM kiállítás sorozat 2015-ben két helyszínen látható a kArton galériában és K11 Művészeti és Kulturális Központban. A RANDOM művészeti felhívása minden évben új tematikával, más-más helyszínen, és újabb kurátor együttműködésével mutatja be a kortárs magyar fotográfia képviselőit.

Az Élet-terek kiállítás kurátori témafelvetése az emberi élettér, az embert körülvevő környezet és a benne élők közti sokrétű viszonyrendszert járja körül. Ez a problematika egyben a kortárs fotográfia egyik közkedvelt témája is, hiszen a fotó, mint médium kivételesen alkalmas arra, hogy feltérképezze az ember és környezete közti kölcsönhatások alakulását. Az egyén ugyanis egyfelől kialakítja saját környezetét, másfelől viszont – mivel nem egyedül, hanem társadalomban, adott földrajzi viszonyok között éli életét – nem tudja elkerülni annak jelenlétét, hatását az életére. Ezen túlmenően, a jelenlegi környezet mindig magán viseli a múltbeli változások nyomait, amivel ugyancsak számolni érdemes. Akár tudatosan, akár a nélkül, hatással vagyunk saját életterünkre és az is hatással van ránk. Felmerülhet a kérdés: mit árul el az emberi környezet a benne élőkről? Milyenné alakítjuk saját életterünket, hogyan élünk benne, milyen nyomot hagyunk magunk után?

Az Élet-terek tárlat az emberi környezet kétféle megközelítése mentén épül fel: egyrészt a személyes (belső vagy fizikai) terek, másrészt a társadalmi élet színhelyei, a külső vagy nyilvános terek, tudatában annak, hogy a kettő folyamatos, dinamikus viszonyban van egymással, valójában nem választható szét az egyén viszonylatában. Akár személyes, mindennapi tereinkről van szó, vagy azokról a helyszínekről, ahol áthaladunk néha vagy akár csak egyszer találkoztunk velük, de valamiért megragadtak a tudatunkban, kialakítunk valamilyen sajátos viszonyt velük. A kiállításon szereplő fotósorozatok ezeknek a viszonyoknak a különböző rétegeit, sajátosságait vizsgálják.  Megtalálhatóak a tárlaton abszurdnak tűnő álomképek tárgyiasult változatai éppúgy, mint mindennapi valóság megfigyelések sajátos rögzítései. Bizonyos alkotói sorozatok az emlékezés folyamatából táplálkoznak (Herczeg Eszter, Nemes László Tibor, Rapi Mariann), míg mások saját mentális képeiket jelenítik meg (Gyermán Petra, Somogyvári Kata, Vedres Ági). Számos sorozatot inspirált konkrét térélmény: személyes, mindennapi tér (Kocsis Krisztina, Kovács László Zsolt, Puszt Zsófia, Sivák Zsófia Kata) vagy hétköznapi térélmény (Deim Balázs, Diósi Máté, Gáspár Balázs, Péter Ildikó, Szigethy Anna), esetleg utazási élmények (Bilák Krisztina, Kolozsi Bea, Molnár Zoltán, Mucsy Szilvia, Szilágyi Lenke). A hagyományos fotográfiai megoldások mellett találkozhatunk olyan koncepciókkal, amelyek éppen a médium látványokat módosító, torzító sajátosságaira hívják fel a figyelmet (Gombos Lajos, Om Bori, Pataki Ágnes).

A RANDOM:15 kurátora Böröczfy Virág

Kiállítók:
Bilák Krisztina, Deim Balázs, Diósi Máté, Gáspár Balázs, Gombos Lajos, Gyermán Petra, Herczeg Eszter, Kolozsi Bea, Komlósi Gábor, Kocsis Krisztina, Kovács László Zsolt, Molnár Zoltán, Mucsy Szilvia, Nemes László, Om Bori, Palkó Anna, Pataki Ágnes, Péter Ildikó, Puszt Zsófia, Rapi Mariann, Sióréti Gábor, Sivák Zsófia, Somogyvári Kata, Szigethy Anna, Szilágyi Lenke, Urbán Ádám, Vedres Ági.

Megnyitó: 2015. november 5. 18:00 óra kArton galéria, 19:30 K11

Megnyitja: K. Horváth Zsolt társadalomtörténész, kritikus

Zene: Bogdán Norbert Trio

 

Helyszínek:

kArton Galéria – 1054, Budapest, Alkotmány u. 18.

K11 Művészeti és Kulturális Központ – 1075, Budapest, Király u. 11.

A kiállítás 2015. november 6. és december 4. között látogatható a kArton galériában, november 30-ig a K11-ben.

 

Képek letölthetők az alábbi linkről:
https://www.dropbox.com/sh/ka85eqsks9plgcj/AAA0w_-vx1G7A1IceByZoP5oa?dl=0

Bővebb információ:    E-mail: randomxhibition@gmail.com
                                       info@karton.hu
                                       Web:   Facebook.com/RANDOM.EXHIBITION
                                       www.randomxhibition.com

Kocsis Krisztina
Péter Ildikó
Molnár Zoltán