[megnyitó
| [sajtó]

Sajdik Ferenc

Kiállítás dátuma: 
2002. április 4 - május 4.

grafikus, karikaturista 1/1 oldal

született: Berlin, 1930. augusztus 21.

Édesapja: Sajdik Sándor,
Édesanyja: Weinberger Sárika.
Testvére: Sándor, Berlin-ben született.
Gyermekkorát Németország után Athénban töltötte, 1941-ben költöztek vissza Dunakeszire, a szülõi házba.

1955-56: a Rádió- és Televízióújság,
1965-tol: Ludas Matyi, majd
1993-tól az Új Ludas, a Pesti Vicc, és az Úritök munkatársa.

Könyv-illusztrációkat (Bálint Ágnes: Hajónapló, legújabbak: Moravia-, Kipling meséi), és rajzfilmeket is készít (Pom Pom meséi, A nagy ho-ho-horgász).

Fõbb mûvei: Sajdik-galéria (1978), Hát (m)ilyenek a lovak? (1981), Hát (m)ilyenek a macskák? (1981), Hát (m)ilyenek a kutyák? (1983), Hát (m)ilyenek a madarak? (1984), Nagy faxkönyv (1997).

Díjai: 1997: Munkácsy Mihály díj
1988: Érdemes mûvész.

SAJDIK FERENC MŰVEI

Hiába találkozunk lépten-nyomon könyv- és lapillusztrációival, rajzfilmfiguráival (Pom-pom meséi, A nagy ho-ho-ho-horgász, Bontott csirke reklámfilm vagy a híres sorozata: Hát (m)ilyenek a kutyák, Hát (m)ilyenek a madarak, stb.), arról, hogy ki is ezeknek a mókás, szívmelengetoen aranyos figuráknak a "szülõje", csak sejtéseink vannak.

Annak ellenére, hogy Sajdik Ferenc - a "szülõ" - munkái számos európai galériában és múzeumban megtalálhatóak - kevés az olyan alkalom, amikor itthon, egy önálló kiállításon kerülnek bemutatásra.
A bemutatandó mûvek szereplõi, gesztusai talán ismerõsek, hiszen magukon viselik a jellegzetes Sajdik-vonásokat. A már ismert grafikái mellett (pl. Homo Sapiens sorozat, In Memoriam Agatha Christie), egy teljes falfelületet beborító - újabb darabokkal kiegészült - portré-sorozatot (Gálvölgyi János, Hankiss Elemér, Antal Imre), valamint eddig még be nem mutatott mûveit, egész konkrétan festményeit is láthatja a közönség (pl. Rómeó és Júlia, mikor még gyermekek voltak; Mikor Carl Friedrich Drais eloször vágtázott végig szerkentyûjével faluja fõutcáján, mindenki sírt a szégyentõl).
A karikatúra a legrugalmasabb mûvészeti mûfajok egyike. Különös összefüggések felmutatására képes. Hol fesztiválok, hol az utca, hol napi-, heti- és havilapok mulatságos, általában igen kritikus szemléletû, elgondolkoztató, szókimondó, és igazságkeresõ állásfoglalásainak megfogalmazója. Sajdik Ferenc április 4-tõl megtekintheto kiállítása is az elõbbiekre hoz példákat.