[megnyitó
| [sajtó]

Kiállítás - Stickers@kArton

Kiállítás dátuma: 
2014.06.03.-2014.06.06.

Stickers@kArton

A kArtonban június 3-án hazai és nemzetközi street art művészek matricáiból nyílik kiállítás, melyet csupán pár napig, június 6-áig lehet megnézni a galériában! Le ne maradjatok!

A matricakiállítást a Rákapcsolás StR33t Art Aid Fesztivál Budapest keretében szervezzük. A Rákapcsolás StR33t Art Aid Fesztivál Budapest egy Magyarországon elsőként megrendezésre kerülő két napos utcaművészeti fesztivál, ami a hátrányos helyzetű fiatalok megsegítésére jött létre. https://www.facebook.com/events/297823447050820/

A 2014. május 30-31-én zajló fesztiválon hazai művészek matrica-, sablonkészítő és festékkezelési workshopokat tartanak, az R33 területén belül a hazai streetart új és régi képviselői egy 87 négyzetméteres mobil falfelületet festenek meg, valamint megnyitják azt a hazai- és nemzetközi street art művészek matricáiból álló kiállítást, amit a látogatók később a kArtonban is megnézhetnek!

A matricák a világ minden tájáról érkeznek a Rákapcsolás fesztiválra! A sok-sok magyar matrica mellett (pl. Kiskakas, Kend1, EdiktArt) többek között német, amerikai és angol matricák is érkeznek, hogy létrejöjjön a legnagyobb egybefüggő matrica fal! https://www.facebook.com/events/270513863108854/

Rákapcsolás StR33t Art Aid Fesztivál Budapest
2014. május 30-31.

https://www.facebook.com/events/297823447050820/

Stickers@kArton
helyszín: kArton galéria, 1054 Budapest, Alkotmány u.18.
megnyitó: 2014. június 3. 19 óra
megtekinthető: 2014. június 4-június 6.

 

Tripsánszki Dávid a stickers@kArton megnyitóján pár szóban arról, mi is az a Rákapcsolás Str33tArt Aid Fesztivál és hogy hogyan kerültek stickerek a kArtonba:

https://www.youtube.com/watch?v=ZSG11fB21pw&feature=youtu.be

 

Még a Rákapcsolásról:

Összefoglaló a fesztivál egyik napjáról:
https://www.youtube.com/watch?v=pDrJonpm5jk

Beharangozó videók:
http://vimeo.com/94745887
https://www.youtube.com/watch?v=Vyvu8ncLBxk

Élőfestés a Lengyel Intézetben:
http://vimeo.com/96591731

menetworx (HU) matricái

A képek forrása a R33 - Sticker exhibition and street art festival (R33 – Matrica kiállítás és streetart fesztivál) facebook oldala:  https://www.facebook.com/events/270513863108854/

exoned stickers
kend1 (HU) matricái
Sajtó: 

Balkányi Nóra: Megy a firkázás - Tripo street art fesztivált szervez

Tripsánszki Dávid (Tripo) mostanában azzal volt elfoglalva, hogy összehozzon egy street art fesztivált hátrányos helyzetű gyerekeknek - zenész és művész haverokkal, szerte a világból érkező matricás borítékokkal. A Rákapcsolás - Street Art Aid Fesztivál május 30-án és 31-én lesz az R33-ban.

Tripo úgy beszél, mint az épp robbanni készülő Budapest. Ő az a grafikus/street artos srác, akinek például a Telep vagy a Drunken Tailor belső terének kinézetét köszönhetjük. Fullon van tervekkel. Megkérdeztük, mi a helyzet most az utcán, a fesztivállal, meg a rajzzal.

„Ötkor találkoztunk a pénteki nagygyűlésre az R33-ban. Hat-hét körül mindenki megérkezett 4-5 kiló matricapapírral és ugyanennyi filctollal. Körübeültünk, elkezdtünk sörözgetni, dumázgatni, három óra alatt lett rengeteg matricánk. Bepakoltuk az összeset kézbe, pulcsi alá, ahonnan könnyen kivehető. Felszálltunk az éjszakaira, az ellenőrök a Corvin köznél szállítottak le, onnan mentünk a Blaháig. A szélrózsa minden irányába elindultunk, ahol volt szabad felület, kiraktuk a matricákat. Hála az égnek van annyi ember, hogy tudunk a tipográfiai és a karakteres matricákból is nyomatni. Most nagyon megy ez az egész. Van összefogás.”

Budapest utcái messze nincsenek úgy szétkapva graffitikkel és tagekkel, mint például Belgrádban, nálunk nem jelennek meg akkora illegális tűzfalképek, mint például Párizsban. De a grafikus az utcára plakátolva vezeti fel az új pólórajzait. A street art művész cipőre rajzol és részesül az eladás profitjából. Ugyanazt a rajzot nézzük a Műcsarnokban, mint a lesörözött, ragadós padokon. Ezen túlléptünk.
Van, hogy létezik hivatalos együttműködés - támogatók, festék, filc, OSB-lapok - máskor kapucni van és éjszaka. Most hétvégén például a Lengyel Intézet 75. szülinapjára festett 17 méteren a tűzfalrehabos Neopaint (ilyet), emellett 13 méteren a Platán Galériában Tripóék is dolgoztak (ilyet). Ahogy a nagy Banksy mondta: amit ők csinálnak, az „legálisan szürke terület”.

Tripo nemrég Hófehérke, Jázmin, Mia Wallace, Mickey Knox és Tony Montana arcait írta tele betűkkel, a rajzokat pedig kiragasztotta az utcákra. Így készítette elő a terepet az Urban Poster Outfites pólóinak és az ezeket bemutató, Zoltai Andris analógjaival hasító lookbooknak.

„Pont pénteken raktam fel egy nagy matricát. Megvannak a taktikáink, hogyan nézzünk szét előtte - nem volt sehol senki. Aztán mikor épp ragasztottam, megfordultam és megláttam pár méterre két rendőrt - semmit nem szóltak. Tisztelettel nyomjuk mi is, ahogy a graffitiben is megvannak a szabályok - például templomra nem fújnak - mi sem rakjuk mindenhova. Ez a jó a matricázásban: ha valakinek gondja van vele, vizes szivaccsal leszedi. A tagelést is úgy oldom meg, hogy kinézem a legkevésbé feltűnő felületet és már csak lemosható filccel nyomok üvegre. Az Astoria sarkán már hetek óta kint van egy hatalmas tag, múltkor az Allee mellett láttam szép kis kerek gázkiömlőket. Gondoltam a következőt megírom, odamentem és egy barátomnak már ott volt a tage. Egyszerű tréfa.”

VIDÉKI GRAFFESEK, NYÍREGYI CIMBIK

Tripo Pesten született, aztán a családdal Nyíregyházára költöztek. „Csak az ottaniakat ismertem, a vidéki graffeseket, nálunk inkább az ment. A barátaim 90 százaléka graffitis, de én nem festettem falra, inkább maradtam a rajzolásnál.” Ahogy mondja, benne volt a street artban, de jött a suli, a meló és minden egyéb. Aztán nemrég kijöttek az újszériás plakátjai és végigment a város szokásos kult helyein 3-4 ezer darabbal. Akkor keresték meg a street artos srácok („meg is lepődtem, jó gyorsan elterjedt az infó”), hogy csináljanak kiállítást a Zsebcaféban, ez volt az első Rákapcsolás.

Miért kezdtél neki a fesztivál szervezésének?
Egy hónappal a zsebcafés kiállítás után beszéltük a srácokkal, hogy legyen második kör. Mondtak egy helyet, az R33-at. A nyíregyi gyerekkori cimbijeim csinálják, szívesen átvettem az egész lebonyolítását. Volt épp egy friss excsajom, eltört a szegycsontom, kiraboltak, lehúztak. Szóval volt kis időm gondolkodni: hogyan tudok profitálni abból, ha csak rajzolok, nulla forint ér a kezemhez, de közben másoknak is tudok segíteni? Az jutott eszembe, hogy én is kurva szegény körülmények között nőttem fel és csak a rajz biztosított kiutat az egészből.

Honnan, hogyan jönnek a Rákapcsolásra a gyerekek?
A Cseppkő Gyermekotthon Óvódából 35-35, 10-14 éves srác jön a két napra. Tíztől délután négyig lesz matricakészítés, festékkezelés és stencilezés. Ezek között a workshopok között mozognak csoportokban, minden foglalkozást az itthon legnagyobb arcnak számító művészek tartják. Nevelőtanár, szociális munkás is lesz velünk, több vigyázó. A fesztivál előtt minden workshop tartónak továbbképzést is szerveztünk, hogy ha van valami extra kiakadás, tudjuk kezelni a helyzetet. Nyilván a tanárok is tudják, ki ül a sarokban az arcán azzal a kifejezéssel, hogy szar az egész és egész nap rajzol. A gyereksegítő szolgálatoknál megy a firkázás, tudjuk nagyon jól.

SLACKLINE, SZOCMUNKA, VEGÁN KAJA
A workshopokhoz délután négytől bárki csatlakozhat, a gyerekek pedig a zöldben lazíthatnak. A Vágóhíd előtti parkban slackline-t húznak fel („gondoltam legyen egy kis pionír program a srácoknak”) és Tripóék a szállítást, a kaját is elintézték. A Wesselényi utcából beszállt puszta jófejségből a Le Taste (itt jelentjük be a szerkesztőségi elfogultságot: tőlünk éppen ők körülbelül egypercnyi távolságra találhatóak és rettentő jó a spenótos croissant-juk).

Tripo azt mondja, szeretné, ha a tudatos, egészséges étkezés is közelebb jutna a gyerekekhez. Egy nemrég szociális munkásoknak tartott Fogas Házas buli kapcsán mesélte, hogy a fesztivál igyekszik a hátrányos helyzetű gyerekekkel való foglalkozásokban valami újat mutatni („az eltén pörgetjük szocped szakon, hogy ez nem egy »na, akkor csinálunk bábokat dolog«”). Azt mondja, ha az utcára csinálsz valamit, teljesen el tudod engedni a fantáziádat. Ő is így dolgozik.

Hogyan finanszírozzátok a dolgot?
Vannak támogatóink, például a a Trilak Festékgyártó Kft. Az OSB-lapok anyagköltsége 150-175 ezer forint körül van, ezeket mi fizetjük a haverokkal. Mindig azt próbálom elérni, hogy a szponzorok ne pénzt adjanak, hanem anyagot. Mindenki kurva aranyos, rengeteg segítséget kapok. Baráti szerződéseket írunk, sokan nulla forintért karitatíve dolgoznak.

Tartjátok majd a kapcsolatot a fesztivál után a gyerekekkel?
Szeretném, ha ez a fesztivál első lépés lenne egy ötéves tervben. Nagymaroson van egy hat hektáros földterület, ahová nyári street art iskolát, művésztelepet vinnénk. Street art utcabált is tervezek összehozni. Szeretnénk fiatalokat oktatni, akár a DJ-kel az iskolákban különleges rajz- és zeneórát tartani, pályázni. Nemrég csináltunk alapítványt is, a Társadalomklinika Egyesületet. A fő cél a saját hely lenne, ahová hétvégenként eljöhetnének a srácok. Az V. vagy VI. kerületben 230 üres lakás van, egyet berendeznénk.

A RÁKAPCSOLÁSON KONCERTEK IS LESZNEK. ILYESMIK.
„Első nap hip-hop lesz, a második az elektronikusabb vonal. Pénteken a Deez nevezetű itthoni DJ vinylről húz oldschool hip-hopot. Zsola a Gazsi - aki kisképzős festő szakos tanár - Rap Show-val nyomja. Lesz Mocskos Márka, ők vidékiek, más szellemiségű hip-hopot játszanak. Nem a »ki vagyok, mi vagyok, kurva kemény vagyok« vonal, a mostani klipjüknek például az a címe, hogy Próbálj meg lazítani. Jön még a Zöld Robot Majom, ők absztrakt, elcsúszott témában vannak. Később lesz a Soulclap és a Fixi4 közös jamje, amibe betársul Ponza és Závada Peti az Akkezdet Phiaiból. Most épp egy nyolcfős reggae hip-hop bandát kellett lemondanom, mert nem férnek be többen. A bulinak éjfélkor vége, nem lesz széthullás.”

87 négyzetméteren régi és új vonalasok alkotnak majd és hetek óta gyűlnek matricák a világ minden tájáról (itt és így). Nagy, húsz méteres fal készül. „Érkeztek Brazíliából, Chicagóból, Olaszországból, Mexikóból, Hollandiából, Franciaországból… Mostanában nem a saját matricáinkat ragasztgatjuk. Kiküldjük borítékban külföldre. Ez nagyon pörög a Facebooknak köszönhetően, egy héten 4-6 borítékot is kapunk. Mindenki a másét ragasztja, bim-bim-bim, egy helyre vagy húszat. Mikor kidobtuk a promó videót, rengeteg haverom mondtam, hogy figyu, ezer éve nem csináltam matricát, de hallod, most küldök.” A matricák a kArton Galériába mennek kiállításra június elején.

ÉS MÉG
A fesztiválra nincs belépő, támogatói jegyeket a helyszínen lehet venni. A befolyt összeg a gyerekekhez kerül. Adományt is lehet vinni (ruha, tartós élelmiszer, iskolai eszköz).
A Rákapcsolást a Trilakon, a Le Tasten és a kArtonon kívül támogatja a Shopp Urban Art Gallery, a Cliche, a Poster Urban Outfit, a Telep, a Latarka Galéria, a Downtown Magazine, a Barkasz, a Skullcandy, a Társadalomklinika Egyesület és az R33 Művészeti egyesület.

Az eredeti cikk: http://vs.hu/megy-firkazas-0529