[megnyitó
| [sajtó]

A svájci képregény - A képek csúcstalálkozója

Kiállítás dátuma: 
2013. február 29 – 2013. március 21.

Megnyitó:  2013. február 28, 19 óra

Megnyitja:  Daniel Blatter, a Svájci Nagykövetség konzulja David Boller képregényművész

Megtekinthető: 2013. február 29 – március 21.

A kiállítás bevezetéseként február 27-én 18 órától David Boller, napjaink egyik legsokoldalúbb svájci képregényrajzolója workshopot tart a képregényrajzolás rejtelmeiről az érdeklődőknek a galériában francia nyelven, szinkrontolmácsolással.

A 2013-as Frankofón Fesztivál (http://frankofonia.hu/wordpress/?page_id=242  ) keretében megrendezett  A svájci képregény/ A képek csúcstalálkozója című kiállítás tíz svájci képregényrajzoló munkáit hozza el a látogatóknak. Az érdeklődők nagyszerű válogatást láthatnak a rajzolók stílus-, technika- és téma tekintetében jellegzetes munkáiból, nyomda alá rendezett eredeti képregényeikből.

Mivel a kortárs svájci képregény két központ köré szerveződik, a bemutatóra is két irányból érkeztek munkák: David Boller, Matthias Gnehm, Sambal Oelek (Andreas Müller) Thomas Ott és Anna Sommer alkotásai képviselik a Zürich központú német svájci alkotókat, míg a Genf központú francia svájci művészeket Cosey (Bernard Cosendai), Derib (Claude de Ribaupierre), Frederik Peeters, Tom Tirabosco és Zep (Philippe Chappuis) művei reprezentálják.

A kiállításon több generáció mutatkozik be. Derib, a svájci képregény úttörője kezdi a sort, aki mesterségét Belgiumban tanulta, majd Svájcba visszatérve nagy hatást gyakorolt a későbbi rajzolók munkásságára. A fiatalabb nemzedék inkább a nemzetközi szcéna felé fordult és változatos inspirációs forrásokból gazdagodva fejlesztette ki saját stílusát. A francia nyelvű alkotók nemzetközi jelenlétüknek köszönhetően szinte kizárólag művészetükből élnek, míg a német nyelvű svájci rajzolók – habár szintén jelen vannak a nemzetközi szintéren – megélhetésük érdekében többnyire kénytelenek más ágazatokban is dolgozni (illusztráció, építészet).

Habár Svájc relatíve kisméretű ország a képregény világában, képviselői ennek ellenére széleskörű nemzetközi elismerésre tettek szert.  Arról sem feledkezhetünk meg, hogy Svájc bizonyos szempontból a képregény szülőhelyének is tekinthető, révén Genfben élt a szabadidejében írással és rajzolással foglalkozó tanárember, Rodolphe Töpffer (1799 - 1846), akinek illusztrált történetei a képregény kezdeti formáit öltötték. Töpffer ráadásul elméleti szinten is definiálta ezt a jellemzően szöveg és képek egységéből álló új média műfajt, mely kifejezési formát «la littérature en estampes»-nak ("képes irodalomnak") keresztelte.

Svájc német és francia nyelvű régióiban minden évben jelentős nemzetközi képregényfesztiválok kerülnek megrendezésre: Lausanne-ban a BD-FIL Fesztivál, a Sismics Fesztivál Sierre-ben és a Fumetto - Nemzetközi Képregény Fesztivál Luzern-ben.
A svájci alkotókat bemutató vándorkiállítást tavaly a 2012-es Frankofón Fesztivál részeként Izraelben láthatta a közönség, idén a Svájci Nagykövetség jóvoltából Pécsett és Budapesten, a kArton galériában kerül bemutatásra.
Kurátorok / szöveg: Cuno Affolter, Urs Hangartner

A kiállító művészekről bővebben:

David Boller: http://www.zampano-online.com/wp_french/  (francia)

Cosey: http://cosey.rogerklaassen.com  (angol)

Derib: www.derib.com  (francia)

Thomas Ott: www.tott.ch  (német)

Frederik Peeters: http://frederik.peeters.free.fr  (francia)

Anna Sommer: www.annasommer.ch (angol)

Tom Tirabosco: www.tirabosco.com  (francia)

Zep: www.zeporama.com  (francia)

 

Támogatta: Svájci Nagykövetség

Anna Sommer
David Boller
Mattias Gnehm