[megnyitó
| [sajtó]

Vanília - A férfiasság egydimenziós felfogásán kívül eső szótár # 01

Kiállítás dátuma: 
2014. július 14- augusztus 1.

VANÍLIA
A férfiasság egydimenziós felfogásán kívül eső szótár

# 01

Bánóczki Tibor / Dallos Ádám / Glaser Kati / Győrffy László / Ív&Candie / Major Ármin / Szász Lilla / Szabó Eszter / Vékony Dorottya

 

kurátor: Oltai Kata, művészettörténész - kurátor

társa: Hermann Veronika, irodalomtörténész

 

"Az „irányadó férfiasság” fogalma – amelyet George Mosse vezetett be a The Image of Man. The Creation of Modern Masculinity (1996) című nagyhatású munkájában – a maszkulinitás sztereotipikus értelmezését és követendő normáját jelenti, eszményhez minden férfinek alkalmazkodnia kellene. Kialakulásának alapja a férfitest anatómiai felépítése volt, amely nagy jelentőséggel bírt a modern korban, hatékonysága pedig abban rejlett, hogy láthatóvá tett egy elvont eszményt, ti. hogy megjelenítse a társadalom hagyományos értékrendjét, a rend és a haladás társadalmi igényét, illetve az önkontroll és a fegyelmezettség erényét. A férfiasság eszmény konkrét erkölcsi parancsokat, a megjelenésre, a viselkedésre és a magatartásra vonatkozó irányadó elvárásokat jelenített meg. Ezt a pozitív férfiképet mindig valamivel szemben határozták meg: a negatív férfiképpel és a nőkkel állították szembe. Az irányadó férfiasság viselkedéskódexe szűkre szabottan írja elő, hogy mi számít igazán maszkulinnak és mi nem. Ezzel a meghatározással nemcsak a nőkre vonatkoztatnak elvárt szerepmodelleket, hanem a „gyengének”, ergo antiférfiasnak ítélt halmazt is megtöltik. Létezik tehát egy „közös szótár”, mely a domináns férfiképet meghatározó fogalmak ellentétét, azok negatív pólusát tartalmazza, és ezek mind a gyengébbnek tartott béta-férfiakhoz, mind pedig a nőkhöz rendelődnek.

A kArton Galériában megrendezett kiállítással egy folyamatot szeretnék elindítani a képzeletbeli szótár feltöltésére, ez a kiállítás ennek az első állomása. Közös gondolkodásra hívtam Hermann Veronika irodalomtörténészt és kommunikációs szakembert (Néprajzi Múzeum), illetve Muskovics Gyula kurátort (tranzit.hu), akik e témát kutatják, és bizonyos művek kiválasztásában is segítségemre voltak. A teret 7 falszakaszra osztottam és a 7 egységhez közösen kerestünk azt a 7 hívószót, fogalmat – legyen az szín, cselekedet, inzultus, szóvicc vagy sztereotípia –, amelyeket kibontunk, és amelyekhez a munkákat rendeljük.

A nemi szerepek reprezentációja azért fontos és releváns téma, mert vizsgálatával éppen azokra az újratermelt sztereotípiákra és beállítódásokra mutathatunk rá, amelyeket a társadalom magában hordoz, és amelyeket evidenciaként kezel, holott ezeket a jelentéseket a társadalom privilegizált helyzetben lévő rétegei önkényesen alkották meg."

/Oltai Kata, művészettörténész-kurátor/

Helyszín: kArton galéria, 1054 Budapest, Alkotmány u.18.
Megnyitó: 2014. július 11., péntek, 19 óra

Megnyitja: A kurátor és társai

Megtekinthető: 2014. július 14 - augusztus 1.

A kiállításon bemutatott munkák művészi meztelenséget tartalmaznak.

Győrffy László: CUM †o Daddy, 2012

 Győrffy László: CUM †o Daddy. 2012, kerámia, olaj

Major Ármin: Cím nélkül, 2014.

Major Ármin: Cím nélkül. 2014, olaj, vászon

Szász Lilla: Sanyi és a cica, 2010

Szász Lilla: Sanyi és a cica, 2010 /Zsolti mama mennybe megy c. sorozat/

Vékony Dorottya: Men, nr.05., 2013

Vékony Dorottya: Men nr.05., 2013

Bánóczki Tibor (rendező):Milk Teeth, 2007, animációs film

Bánóczki Tibor (rendező): Milk Teeth, 2007, animációs film,11:37'

Győrffy László: Az elátkozott rész (WTF), 2012.

Győrffy László: Az elátkozott rész (WTF), 2012, olaj, vászon