[megnyitó
| [sajtó]

Brenner György

Kiállítás dátuma: 
2002. november 27 - 2003 február 4.

Brenner György (1939-93)

A kArton Galéria és Múzeum ezúttal karikatúra gyûjteményébõl Brenner György munkáit mutatja be, magángyûjteményben található mûvekkel kiegészítve. A munkák jelentõs részét 1997-ben Berlinben mutatták be hasonló összeállításban, melybõl a Temmen kiadó grafikai albumot jelentetett meg (Vasárnapi camping, Az élet megy tovább, Jótékonyság, Szignál, A jövõ század regénye…stb).

Az autodidakta Brenner kezdetben fényképészként és retusõrként dolgozott az Állami Nyomdában. 1961-tõl jelentek meg munkái különbözõ napi- és hetilapokban (Magyar Nemzet, Élet és Irodalom). 1970-90 Ludas Matyi, 1990-93 az Új Ludas Matyi, 1991-tõl a Népszabadság munkatársa. Emlékére díjat alapítottak 1993-ban.

Brenner György azon publicisták közé tartozott, akik a mélyebb gondolatokat - sokszor kényes politaikai témákat - is rendkívüli könnyedséggel, humorral tálalják. Többek között ennek a pozitív értelemben vett hétköznapiságnak, karakteres figuráinak köszönhetõ népszerûsége is.

Mesélõkedvû karikatúrái igényes grafikák, így a karikatúra mûfajának sokat emlegetett bizonytalan státuszát is megerõsíthetik.