[megnyitó
| [sajtó]

Criss & Cross

Kiállítás dátuma: 
2004. június 09 - július 27.

A CRISS & CROSS - svájci design a hétköznapok szolgálatában című kiállításon különleges installáció formájában a "svájcizmus" védjegyeiként ismert termékeket, tárgyakat, kreációkat láthatjuk.

Egy ország mindennapi tárgyhasználata, formatervezése sokat elárul annak társadalmáról, kultúrájáról és történetéről. A CRISS & CROSS tárlat eredeti módon mutatja be az aktuális termékek sokszínű kínálatát és a svájci formatervezés gazdag hagyományait. Öt nagy, fából készült utazóládába rendezve mintegy négyszáz formatervezői alkotást láthatunk: igazi gyöngyszemeket, élő klasszikusokat és fiatal designerek testet öltött elgondolásait ( pl.: Richard Paul Lohse, Josef Müller-Brockmann, Hans Neuburg, Carlo Vivarelli, Armin Hofmann, Wolfgang Weingart, Daniel és Markus Freitag, Othmar Winterhalter, Antoine Cahen, Wolfgang Schädler, Hans Coray Hans Hilfiker, Adrian Frutiger).

A kiállítás a Zürichben megjelenő Hochparterre építészeti- és design folyóirat és a re.FORM designügynökség közös vállalkozásaként jött létre. Ez az anyag képviselte Svájcot Sao Paoloban az ötödik építészeti biennálén.

A kiállítás egységei:

- Fel a hegyekbe: hotelek, motelek, hegyi vasutak, plakátok, sporteszközök és divat. - Örökzöldek: Toblerone csoki, svájci bicska, Le Corbusier szék - ami tartós, jó is. - Dögös és fiatal: a fiatalok designja - svájci cipők, törölközők, kitűzők: a színek és formák játéka. - Kicsi és gyönyörű - órák és zenélő dobozok, digitális kamerák és hallókészülékek. - Az olvasás esztétikuma - a jól megtervezett könyv, mint a formatervezés gyöngyszeme. - Kis segítők - okosan kitalált eszközök a konyhába és az irodába, a házba és a kertbe, vasaláshoz vagy fondue-készítéshez

Pro Helvetia