[megnyitó
| [sajtó]

Igor Lazin: Igazgató mint életérzés

Kiállítás dátuma: 
2007. május 17 – június 16.

megnyitó: 2007. május 16. 19.00

megnyitja: Szombathy Bálint Megtekinthető:

2007. május 17 – június 16.

hétfő – péntek: 13.00 - 18.00, szombat: 10.00 - 14.00

Helyszín: kArton Galéria, 1054. Budapest, Alkotmány utca 18.

Az elsősorban rajzfilmek, animációk, képregények, könyvillusztrációk készítőjeként ismert Igor Lazinról (1964) talán kevesen tudják, hogy kisplasztikák, tárgy-együttesek alkotója is. Pár hónappal ezelőtt mutatta be egyedi készítésű óráit a Liget Galériában (Szeretem tudni, hány óra van!). A kArtonban kiállításra kerülő művek „korporate” világunk egyik főszereplőjét, az Igazgatót veszik górcső alá. Igor Lazin sajátosan értelmezett fogalommá tágítja a vállalatok vezetőjeként ismert pozíciót: „Az igazgató, mint életérzés” című kiállításon bemutatott művek különböző helyzetekben, helyszíneken mutatják be multifunkcionális, hedonista, bajuszt viselő macsó hősünket. Hol oldtimer autóban száguldozik, hol zenei szakértőként pengeti az erősítőre szerelt gitárt, hol pedig csónakban ringatózva várja az ihlet pillanatát. A témához kapcsolódó manifesztumszerű szövegből megismerhetjük a hőnáhított igazgatói pozíció betöltéséhez szükséges kritériumokat (részlet):

1. Az Igazgató nem utópia. 2. Az Igazgató boldogság. 3. Az Igazgató olyan, mint egy gyerek. 4. Az Igazgató naív. 5. Az Igazgató a mi tiszta lelkiismeretünk. 6. Az Igazgató a lehető legjobb választás. 7. Az Igazgató jó minőséget jelent. 8. Az Igazgató egy különleges, megismételhetetlen egyéniség. 9. Az Igazgató, mint életérzés a világ boldog semmitevesének a kritikus tömegét jelenti. 10. Az Igazgató mindent mer, de nem tud mindent, ezért tanul és igyekszik. 11. Az Igazgató félni tud. 12. Tiszta vízben nincsen Igazgató 13. Az Igazgató mindig maximális. 14. Az Igazgató a legtágabb értelemben képviseli a jót - mi nem tudjuk, hogy mi a JÓ, de ők igen.

Az elvárások - hasonlóan a Magyar Úttörők Szövetsége által közrebocsátott 12 pontban megfogalmazott kívánalmakhoz - talán túlzásnak tűnhetnek: a felsorolt kritériumoknak minden bizonnyal csak a kiválasztottak tudnak megfelelni. De kiválasztott bárki lehet! A kArtonban kiállított kisplasztikák talált, vásárolt tárgyakból, összeszerelt darabokból álló tárgy-együttesek, melyekbe Lazin az igazgató pózolt gyurmafiguráját helyezte el. A kiállításon a tematikusan csoportosított asszamblázsszerűen elhelyezett műveket vázlatrajzok egészítik ki, melyeket akár egy elkészítésre váró animációs film fázisrajzainak is tekinthetünk.

Igor Lazin Tanulmányait 1985 és 89 között végezte Belgrádban a Képzőművészeti Egyetemen. A kilencvenes évek óta készít illusztrációkat könyvekbe, magazinokba, rövid- és animációs filmeket, képregényeket és reklámokat, gyermekkönyvekszerzője. A 1999-ben a MyFilm Studió egyik alapítója, és azóta rendezője. A Varga Stúdióban 1993 és 1999 között készített animációs filmeket, reklámokat. 1997 óta a Tilos Rádió egyik műsorvezetője.

Fontosabb kiállításai: Directors & Icons (Az Igazgató, szobrok), Erin Galéria, Budapest, 2005. 33 van nekem (rajzok és installációk) Bohemia Galéria, Szentendre, 1997 Nemzetközi Angyalok Kiállítása, Fonó Galéria, Budapest 1999 Flags for everybody (Zászlók mindenkinek, rajzok és performance), C.E.S.T.A., Tabor, Csehország, 1999.

Filmek (válogatás): BESTIÁK (1993) -Varga Csaba, Igor Lazin -egyedi film -filmkritikusok díja (Kecskemét lll. Animációs Film Fesztivál) -the best 40 films of years (Schondorfer filmdays) -fesztiválokon való részvétel: Ottawa, Zágráb, Lipcse, Clermont-Ferrand,Cannes etc. AZ AGY ÉS EGYEBEK AVAGY MI TÖRTÉNIK HA AZ AJTÓK ZÁRÓDNAK (1993) Igor Lazin egyedi film fesztiválokon való részvétel: Ottawa, Zágráb, Lipcse, Clermont-Ferrand stb. KIS TEHÉN (2001) Igor Lazin -egyedi film HILDA TÖRTÉNETE (2001) Igor Lazin -egyedi film KIS KARÁCSONYI PROBLÉMA (2002) - animációs film, 3 perc