[megnyitó
| [sajtó]

Lamelos + Stark

Kiállítás dátuma: 
2011. április 4 -2011. május 2-ig

Lamelos + Stark

A Lamelos alkotócsoport (NL) és Stark Attila (HU) kiállítása

A 7. Magyar Képregényfesztivál bemutatja a Holland Képlegények kiállítássorozatot.

 

megnyitó / private view: 2011. március 25. 19.00 óra

megnyitja / opened by: Gert Jan Pos, a holland képregény nagykövete

megtekinthető / on view: 2011. április 4 - május 2-ig

 

A Lamelos csoport és Stark Attila kiállításán a művészek önálló művei mellett a helyszínen, közösen készült munkák is bemutatásra kerülnek.

A Lamelos képregénykollektíva 1997-ben alakult Aleks Deurloo, Jeroen Funke, Boris Peeters és Sam Peeters képregényrajzolók részvételével. A négyes csapat, amelynek tagjai a kampeni művészeti akadémiáról ismerik egymást, nagy népszerűségre tett szert ünnepségeken, fesztiválokon és partikon való megjelenései révén. Almának vagy robotnak öltöznek, a Csillagok Háborúját vagy épp középkori mirákulumot adnak elő.
Emellett képregényeket is rajzolnak. Ők alkották meg Kaasheld & Poephoofd (Sajthőst és Kakifejet), a legnagyobb holland képregény duót az illusztris Tom Poes és Ollie B. Bommel óta. Időközben négy rész jelent meg a sorozatból, az utolsó – a HELP! – pedig szöveg nélkül (persze a „help” szó kivételével). Munkájuk jelenleg a legfrissebb holland képregények közé tartozik: abszurd, szabad, vidám és színes. 
Budapesti bemutatkozásuk során munkásságuk teljes spektrumát szeretnék felvonultatni, bemutatva a különböző technikákat rajzban, festményeken, nyomatokon és hímzéseken. Korábban Ausztriában és Spanyolországban ismerkedhetett meg a nagyközönség színpompás munkáikkal, melyeket fantáziaállatok és robotok népesítenek be.

http://www.lamelos.nl, http://nl-hu.blogspot.com

Stark Attila tervezőgrafikus festőművész, street-art aktivista mögött számtalan magyar és külföldi kiállítás áll. Belső kényszerből fest, szereti a majmokat, grimaszokat és a mozdulatokat, mindenféle húst, a levegőt, a zsúfoltságot, és mindennek a fordítottját is. Viszont a kategorizálást nem. 
Képi világát a városi lét, a szubkultúra szimbólumvilága és az általa teremtett figurák határozzák meg. Expresszív gesztusok és rajzos elemek  összefüggése alkotja képeit, melyek magyar és idegen nyelvű kommentárokkal és megjegyzésekkel kiegészítve vicces, irónikus, önreflexív munkákká válnak.
A Roham bár programjainak, fesztiválok és zenekarok plakátjait készíti, és ő a megalkotója a Kulo City-nek, amely a bulik, a lelkesültség és a letargia ezredfordulós Budapestjének lenyomata, 2007-ben könyv és film változatban is megjelent.
A holland Lamelos csoporttal közös kiállításán főképp grafikai munkáiból láthatunk válogatást.

http://kulocity.com

A kiállításhoz kapcsolódva április 21-én csütörtökön 18 órától a helyszínen rendezett Képregény Kedvelők Klubjában a közönség személyesen is találkozhat Stark Attilával.

A kiállítás virtuálisan is folyamatosan követhető a kArton galéria Facebook oldalán, valamint a Lamelos csoport blogoldalán (http://nl-hu.blogspot.com ).

A 7. Magyar Képregényfesztivál keretében bemutatásra kerülő Holland Képlegények kiállítássorozat további állomásai:

Marcel Ruijters kiállítása a Kossuth Klubban  (1088 Budapest, Múzeum u. 7. (http://www.kossuth-klub.hu ) ) április 20 - május 4-ig látogatható.  Megnyitó: április 20. 19 óra.

Striptip a Lofficeban  (1061 Budapest, Paulay Ede u.55. (http://www.loffice.hu)).  A kiállítás időtartama: április 29 - május 20.  A megnyitó április 29-én 19 órakor lesz.

A TYPEX kiállítás a Rohamban (1061 Budapest, Vas u. 16. (http://www.roham.hu )) április 20 - május 7. –ig látogatható. Megnyitó április 20-án este 9-kor .

A 7. Magyar Képregényfesztivál a Dürer kertben (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21. http://durerkert.com ) , április 30-án szombaton 10 órától.

Stark Attila
Stark Attila
Lamelos