[megnyitó
| [sajtó]

Last Minits 2.

Kiállítás dátuma: 
2014. szeptember 5 - október 3.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy nagy sikerű Last Minits kiállítás a kArtonban...

Négy ifjú titán (Baranyai b. András, Marton Zsolt, Orosz Richárd, Stark Attila) mutatta be 2011-ben, mitől döglik az utolsó utáni pillanatban az a bizonyos légy.
Akkor elhatároztuk, hogy sorozattá bővítjük a Last Minits-et és háromévente újabb négy alkotónak biztosítunk lehetőséget arra, hogy megmutassák tehetségüket.
Ennek most, 2014 szeptemberében érkezett el az ideje: Last Minits 2. címmel négy újabb ifjú titán és titána teszi közszemlére legújabb alkotásait.
Lássuk, kik is ők?

Fekete József „Jofo” Nyíregyházáról származik, Egerben végzett kiadványszerkesztőként majd szintén Nyíregyházán rajz-vizuális kommunikáció szakon. Több csoportos kiállításon is részt vett már (Bécsben, Budapesten stb. ) Graffitisként kezdett, majd szórakozóhelyek dekorációval foglalkozott, és az utca művészeként is kipróbálta magát. Készített installációkat, land art műveket. Mostanában főképp monotípiával foglalkozik, és a kArtonos kiállításra legújabb plakátjait és animációját hozza.

Jakócs Dorottya „Dorkja”, a graffitisből lett grafikus-festőművész frivol, ellentmondásos és gyakran szürreális képein túl korábban az Umbrella kreatív stúdióban mozgóképpel és animációval foglalkozott, de dolgozott a BP Clothing dizájnereként, készített extrém babákat vagy éppen albumborítókat zenekaroknak. Jelenleg tetoválóként is tevékenykedik. Művészetének alapvetése az erőteljes szimbolika és az asszociációkkal való játék, a vizuális gegek, miközben gyakran főszerepet kap benne a testiség, a nőiesség, a gyerekkori mesék és a felnőttkor egymásba fonódása. A kArtonban pedig meglepetés – legesleg-leg-frissebb munkái lesznek láthatók.

Moravszki Kata  a Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafikusművész - képgrafika szakos hallgatója, akinek falfestményeit a Csipesz bárban, illetve a WNDRLNDben is megtekinthette már a közönség. Szerepelt többek között Bécsben a  Denkmaschinen –en, Kecskeméten a SZAFT-on és a budapesti Crosstalk - video fesztiválon, valamint 2013-ban a hét grafikusa is volt.  Munkáinak legfontosabb jellemzője a számítógépen átdolgozott egyvonalas, kontúros, kézi rajz. Többnyire illusztrációkat és animált gifeket készít. Számára az inspriáció forrása szinte bármilyen hétköznapi dolog lehet, akár egy tömegközlekedésen látott hónalj is, de amit most a falon látunk tőle az az idei nyár ropogós-friss lenyomata, plakátokban.

Tripsánszki Dávid „Tripo” Szurcsik József és János keze alatt érte el azt, hogy a művészetet tekintse az élete fő perspektívájának. Szabadúszó művészként tevékenykedik. Rajzai többnyire golyóstollal készülnek. Régebben saját impresszióit vetette papírra, mostanában mások félelmeit, vágyait-álmait jeleníti meg. Provokatív feketehumorral próbálja oldani a képek által keltett feszültséget és sötétséget. Képei fejlődéstörténetek – „önmegtalálások” kicsiny kézkönyvei, útmutatói. Legújabban jótékonysági Street Art fesztivált szervezett. Jellegzetes falfestményeivel találkozhattok a Budapest utcáin, a Szigeten, keresztül-kasul az országban.

Az önálló munkákon kívül, a Last Minits 1-hez hasonlóan ők sem hagynak minket közös munka nélkül: a kArtonban a helyszínen festenek egy nagyot, teszik fel a pontot az i-re.

Ja, és boldogan élnek, amíg meg nem halnak...

Megnyitó: 2014. szeptember 4., 19 óra
Megnyitja: Nádudvari Noémi, esztéta
Megtekinthető: 2014. szeptember 5 - október 3.
 

Tripsánszki Dávid
Fekete József
Moravszki Kata
Jakócs Dorottya