[megnyitó
| [sajtó]

Sebők Imre - A Pesti Izé rajzolója a kArtonban

Kiállítás dátuma: 
2009. május 13. - júnus 5.

Sebők Imre (1906-1980)

 

Ha az 1940-es évek közepén az amerikai hóbortot követve itthon egy fiatalember valami szemrevalót akart kitűzni a falára vagy szekrényére, valószínűleg a Pesti Izé című újságot ollózta szét. Ennek a lapnak a címlapján domborítottak a Sebők Imre rajzolta cicababák, amelyek sokban hozzájárultak a hajdani vicclap sikeréhez, és ahhoz, hogy később a grafikust még a korábbiaknál is több megrendeléssel látta el a magyar sajtó illetve számos könyvkiadó.

A szépirodalmi kiadványok mellett a filléres ponyvák illusztrátora is volt, plakátokat is készített, valamint egy, a ledér nőalakjait felsorakoztató francia kártyát. 1957-től Zórád Ernő, Korcsmáros Pál mellett naponta szállította a folytatásos képregényeket a közönségnek. A gépies rajzolást ritkán váltotta fel a festészet, amit mindig is közelebb érzett önmagához. Ennek a tevékenységnek a családi portrék mellett csupán a Diafilmgyártó Vállalat számára készített akvarellek maradtak tanúi.

A gazdag életműnek, - 50 év munkájának - csupán a töredéke maradt fenn, amelyből a kiállítás eredeti festményekkel, karikatúrákkal és képregényekkel valamint kiadványokkal próbál minél teljesebb képet adni Sebők Imre egyedi, de ezidáig figyelmen kívül hagyott művészetéről.

 

kurátor: Zsigó Bianka