[megnyitó
| [sajtó]

Surányi Miklós: Fotósorozatok

Kiállítás dátuma: 
2007. május 20. - július 15.

Surányi Miklós városi felfedező sétái során talált témáihoz visszatér, és tudatos komponálással örökíti meg a hétköznapi, de ugyanakkor szokatlannak, vagy akár megrendezettnek tűnő szituációkat. Fotómunkái sorozatokba (Stand Still, Feltétlen reflex, Átmeneti) csoportosított különös hangulatú vizuális naplórészletek, melyeknek darabjait időnként újraszelektálja.

Stand Still sorozatában a mai városi környezet periférikus területeit, illetve a városi funkcióktól, a terekhez eredetileg hozzárendelt élettől megfosztott helyeket térképezi fel. Ezek határvidékek a nyilvános és magánterületek közötti „no man’s land-ek“, melyek elvesztették korábbi funkciójukat, és ezáltal másfajta környezetté transzformálódtak. Az egykor élettel teli terek mára magukra maradtak és melankolikusak. A rejtélyes hangulatot fokozza és egyúttal a néző képzeletének határát tágítja a terek időszakos benépesítését szolgáló „szereplőválogatás“ és a megrendezett jelenetek. „Mini turistacsoportokat szervezek ezekre a helyekre. Többnyire olyan embereket hívok ide, akik korábban még sosem találkoztak egymással, és az adott helyen sem jártak még. Az itt készített képek tehát szokatlan turistafotók. A rajtuk szereplő emberek „tájbahelyezésén“ keresztül szeretném a talált tereket megmutatni...Az átmeneti használat indukálja, hogy máshogyan látjuk a helyszíneket..“ – írja Surányi. A Stand Still sorozat már címében is klasszikus zsánertájkép-festészeti referenciákra utal: melyet nem csak az alkalmazott technika, hanem a dokumentált helyszínek idő - és földrajzi koordinátáktól függetlenített pozíciója is adja.

A Feltétlen Reflex darabjain látszólag jelentéktelen, jellegtelen, hétköznapi dolgokat láthatunk. A szokványosnak tűnő szituáció időnként ember alkotta abszurd, extrémnek tűnő helyzetekbe fordul át. Az első pillantásra humoros „helyzetkomikum“ azonban a figyelmes és a téma iránt érzékeny művész dokumentálásának köszönhetően poétikus etűddé alakul át.

Surányi Miklós a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszékén végzett 2002-ben. Jelenleg Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas.

A kArton kiállítással egyidőben Surányi Miklós Sáska Támasszal együtt állít ki a Lumen Galériában, mely 2007. március 5-ig tekinthető meg

Surányi Miklós weboldala www.snap.hu