[megnyitó
| [sajtó]

Udvardy Emese

Kiállítás dátuma: 
2002. május 16 és június 15.

Életrajz 1/1 oldal

Született: Budapest, 1978.04.30.

1987 Nádasdy Kálmán Mûvészeti Iskola Mesterek: Radóczy Mária, Kárpáti József, Neuberger István 1990 Fovárosi Képzo- és Iparmuvészeti Diákbiennálé díja (festészet/tuzzománc) 1992-96 Képzõ- és Iparmûvészeti Szakközépiskola, festõ szak Mesterek: Nemes Csaba, Szûcs Attila, Záborszky Gábor 1995 Budapesti Középiskolai Rajzverseny (IV. hely) 1996 Képzõ- és Iparmuvészeti Szakközépiskola, Nívódíj 1996-2001 Magyar Képzõmûvészeti Egyetem, festõ szak Mesterek: Károlyi Zsigmond, Nemes Csaba, Radák Eszter 2001 MAOE Diploma-díj

CSOPORTOS KIÁLLÍTÁSOK

1999 Radóczy Mária Galéria, Budapest 2000 Andy Warhol Recicled 2, Fészek, Budapest Jazz Galéria, Budapest 2001 "Ajándék", Budapest "Folyt. Köv.", Magyar Képzõmûvészeti Egyetem, Budapest "Tanulóévek", Artus Stúdió Galéria, Budapest "Tigrisek, gepárdok és leopárdok", Dovin Galéria, Budapest 2002 "Shopping", Új Galéria, Pécs

UDVARDY EMESE - gyerekjátékok -

A kArton Galéria örömmel mutatja be a Magyar Képzõmûvészeti Egyetem festõ szakán 2001-ben diplomázott Udvardy Emese elsõ önálló kiállítását. A festõnõ hagyományos eszközöket és technikát használva fest tárgyakat, gyerekeket, gyerektárgyakat, életképeket vagy élethelyzeteket, különös szimbólum-, vagy misztikagyanús jeleneteket. Az egyetem alatt kezdett el családi, baráti archívumban talált fotók alapján gyerekeket festeni, melyekben elsõdlegesen a színek határozták meg a képek hangulatát. Késõbb már a saját maga által kiválasztott témákhoz kereste a fotókat.

Ezek a festmények hol egészen szokatlan - nem egészen pontosan eldönthetõ, hogy mélyebb, de felszínében is meglehetõsen bizarr - helyzetben, így jelentéssel bíró; hol csupán portrészerûen, bár valamennyire mindig a gyermeket, mint "létében létezõt" hangsúlyozó filozofikus hangulatú "pillanatképek". Persze, lehet, hogy a gyerek csak egy eszköz, mely mélyebb összefüggésre mutat rá egy bizonyos szituáción belül. Labirintusok címmel négy képbõl álló (patkány, gyümölcs, mitikus arcfestés, kisgyerek) egy egésszé komponált diplomamunkája mellett 4 legújabb festményét, valamint fotósorozatát is bemutatja a kArton.

Udvardy nem ad kapaszkodót a jelentés összefüggésének keresésére (feltéve, ha van egyáltalán / ha nagyon akarunk találni), úgyhogy abszolút fantáziára, vagy mély relaxációra van szükségünk, kicsit olyan, mintha álmodnánk. Maradunk a saját dimenziónkba, mégis, mintha valami megzavarna bennünket. De csak átsuhan.

Fogadják sok szeretettel Udvardy Emese munkáit!

- kartonsisters -