[megnyitó
| [sajtó]

VONALGONDOLATOK - Hommage à Kaján

Kiállítás dátuma: 
2011. július 5 - 2011. augusztus 23.

VONALGONDOLATOK - Hommage à Kaján

Kaján Tibor kiállítása

megnyitó: 2011. július 5-én 20 órakor

megnyitja: Sugár János

megtekinthető: 2011. július 5 - augusztus 23.

Az idén 90 éves, Prima Primissima Díjra jelölt Kaján Tibor a magyar karikatúra-művészet nemzetközileg is elismert nagy alakja. Ebből az alkalomból egy különleges kiállítással kíván tisztelegni a művész előtt a kArton Galéria. A cím, - Vonalgondolatok -  Kaján saját kifejezése az általa művelt intellektuális karikatúrára

Kiállításra kerülnek egyrészt eredeti rajzok, rajtuk a ceruzavázlatok nyomaival: radírozások, visszakaparások, fedőfestékkel letakart részekkel, nemegyszer a nyomdának szánt, ceruzával odaírt utasításokkal együtt.  Ezek a hagyományos gyűjtői gondolkodás számára “csúnya” rajzok a szakmaiság szempontjából rendkívül fontosak, hiszen kihangsúlyozzák, hogy ennek a korszaknak az eredetijei ilyenek, és ezzel együtt értékesek. Ezen kívül első ízben kerülnek bemutatásra úgynevezett autorizált editio-k, azaz a művésszel egyetértésben kiválasztott, számozott, szignált, kis-szériás nyomatok formájában sokszorosított munkák.

A kiállítás megnyitójára egy különleges publikációval is jelentkezik a kArton Galéria: Kaján Tibor eddig még nem publikált vázlatkönyvének kis példányszámú facsimile kiadásával, ami az elmúlt évtizedek játékos firkáit, vázlatait, “vonalgondolatait” tartalmazza.

 

A kiállítás kurátora: Sugár János és Benkő Zsuzsanna

 

 

Kaján Tibor: Fogyatékosság
Kaján Tibor: Önkritika
Kaján Tibor: Pedagógia